Mitől pezseg az élet Budafokon?
A magyar pezsgőpiac több mint 60 százalékát teszi ki a Törley, de a márka piacvezető például Észtországban is, tavaly pedig már borkészítésbe is belefogtak. Hogy mitől töretlen a 130 éves tradíció, mi köze van Széchenyi Istvánnak a pezsgőhöz, vagy hogy kerül a buborék a palackba? - a Rádió Orient műsorában a Törley Pezsgőpincészet két munkatársa, Lőrik Tamás termékmenedzser és Bálo Zoltán marketingvezető számolt be a cég sikereiről és terveiről.
Ha pezsgő, akkor Törley – kis túlzással állítható ez ma Magyarországon. A felnőtt lakosság körében ugyanis 98 százalékos a márka ismertsége. „Azt szoktuk mondani, annyira ismerik, mint a tejet és a kenyeret” - mondja Bálo Zoltán. Jelenleg a Törley az ország legnagyobb bor- és pezsgőexportőre: a termékek kétharmadát itthon, a többit külföldön értékesítik.
Pedig Magyarországon a pezsgőgyártást 1825-ben a Hubert cég indította Pozsonyban, azután honosodott meg Tatán, Komáromban és Pécsett – kezdi a hazai pezsgő történetét a marketingvezető. Budafokra az 1800-as évek végén érkezett el Törley Józsefnek köszönhetően, és a háborúk, válságok ellenére a tradíció ma is él. A pezsgő szavunkat elsőként Gróf Széchenyi István említi Hitel című munkájában – veszi át a szót Lőrik Tamás. Míg a világban többnyire a champagne kifejezést használják, addig mi külön megnevezést találtunk erre a habzó italra.
A mai széles buborékos kínálatban fontos kérdés, mit is értünk pezsgő alatt. Bálo Zoltán elmondta, a pezsgőbe természetes módon kerülnek a buborékok, míg a különböző habzóborok esetében mesterségesen juttatják a szén-dioxidot a palackba. A Törley háromféle eljárással készíti italait. A leghosszadalmasabb és legmunkaigényesebb a tradicionális módszer, amikor is az ital ugyanabban a palackban tölti életét. A pezsgőkészítés során a savasabb alapborhoz cukros likőrt és élesztőt adnak – magyarázza Lőrik Tamás. Az erjedés következtében 6 bar nyomás képződik a palackban, egy autókerékben 2 bar van - hívja fel a figyelmet a termékmenedzser. A palackokon gondos kezek naponta 24 alkalommal fordítanak egyet azért, hogy az elhalt élesztőkből álló seprő lecsússzon az üveg szájához. A seprőt végül fagyasztás segítségével távolítják el. Ebből leghamarabb 2-3 év múlva kóstolhatunk pezsgőt szemben a tartályban erjesztett vagy transvasée technikákkal.
Bálo hozzátette, többféle szőlőfajtából készítenek pezsgőt, de lényeges, hogy korábban szüreteljék a magasabb savtartalom miatt. Az etyeki borvidéken már szedik a szőlőt, ahol a Törley 800 hektáron gazdálkodik. A szakemberek szerint a változékony, esős időjárás miatt, jó ha idén a termés megközelíti az éves átlagot. A marketingmenedzser elmondta, 2013-tól borokat is forgalmaznak eddig nagy sikerrel. Fontos követni a trendeket, ezért van habzóborunk, pezsgőkoktélunk, alkoholmentes pezsgőnk is – emeli ki. Az innováció egyébként sem áll messze a cégtől, hiszen Törley József alapító tagja volt a Magyar Automobil Clubnak, vele történt első közlekedési baleset és a teherautós áruszállítást is ő vezette be Budapesten.
A borokhoz hasonlóan a pezsgőfogyasztás fontos része a szervírozás. A lényeg, hogy megfelelően be legyen hűtve az ital – hangsúlyozza Lőrik Tamás. Érdemes flőte vagy tulipán alakú pohárban felszolgálni, hogy gyönyörködni tudjunk a buborékokban – teszi hozzá. A családi tragédiák elkerülése érdekében a helyes palackbontásról is tájékoztat a szakértő: 45 fokos szögben megdöntve, hüvelykujjal leszorítva a dugót eltávolítjuk a zárószerkezetet. Ezután lassan csavarva az üveget, csendes szusszanással eltávolítható a dugó.
Habár a szezon majd csak decemberben, az ünnepek közeledtével indul, több fesztiválon is találkozhatunk a Törleyvel. Elsőként szeptember 6-7. között a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, amelynek keretében az Anna utca 5-7. alatt vezetett pincesétával várják az érdeklődőket. Emellett ingyenesen látogatható a pezsgőspalack mintájára kialakított múzeum, ahol a vállalat 132 éves diadalútjának állítanak emléket. Fellép a Budafok Big Band, de természetesen kóstolni is lehet majd – adnak ízelítőt az őszi programokból a szakemberek.
Ha pezsgő, akkor Törley – kis túlzással állítható ez ma Magyarországon. A felnőtt lakosság körében ugyanis 98 százalékos a márka ismertsége. „Azt szoktuk mondani, annyira ismerik, mint a tejet és a kenyeret” - mondja Bálo Zoltán. Jelenleg a Törley az ország legnagyobb bor- és pezsgőexportőre: a termékek kétharmadát itthon, a többit külföldön értékesítik.
Pedig Magyarországon a pezsgőgyártást 1825-ben a Hubert cég indította Pozsonyban, azután honosodott meg Tatán, Komáromban és Pécsett – kezdi a hazai pezsgő történetét a marketingvezető. Budafokra az 1800-as évek végén érkezett el Törley Józsefnek köszönhetően, és a háborúk, válságok ellenére a tradíció ma is él. A pezsgő szavunkat elsőként Gróf Széchenyi István említi Hitel című munkájában – veszi át a szót Lőrik Tamás. Míg a világban többnyire a champagne kifejezést használják, addig mi külön megnevezést találtunk erre a habzó italra.
A mai széles buborékos kínálatban fontos kérdés, mit is értünk pezsgő alatt. Bálo Zoltán elmondta, a pezsgőbe természetes módon kerülnek a buborékok, míg a különböző habzóborok esetében mesterségesen juttatják a szén-dioxidot a palackba. A Törley háromféle eljárással készíti italait. A leghosszadalmasabb és legmunkaigényesebb a tradicionális módszer, amikor is az ital ugyanabban a palackban tölti életét. A pezsgőkészítés során a savasabb alapborhoz cukros likőrt és élesztőt adnak – magyarázza Lőrik Tamás. Az erjedés következtében 6 bar nyomás képződik a palackban, egy autókerékben 2 bar van - hívja fel a figyelmet a termékmenedzser. A palackokon gondos kezek naponta 24 alkalommal fordítanak egyet azért, hogy az elhalt élesztőkből álló seprő lecsússzon az üveg szájához. A seprőt végül fagyasztás segítségével távolítják el. Ebből leghamarabb 2-3 év múlva kóstolhatunk pezsgőt szemben a tartályban erjesztett vagy transvasée technikákkal.
Bálo hozzátette, többféle szőlőfajtából készítenek pezsgőt, de lényeges, hogy korábban szüreteljék a magasabb savtartalom miatt. Az etyeki borvidéken már szedik a szőlőt, ahol a Törley 800 hektáron gazdálkodik. A szakemberek szerint a változékony, esős időjárás miatt, jó ha idén a termés megközelíti az éves átlagot. A marketingmenedzser elmondta, 2013-tól borokat is forgalmaznak eddig nagy sikerrel. Fontos követni a trendeket, ezért van habzóborunk, pezsgőkoktélunk, alkoholmentes pezsgőnk is – emeli ki. Az innováció egyébként sem áll messze a cégtől, hiszen Törley József alapító tagja volt a Magyar Automobil Clubnak, vele történt első közlekedési baleset és a teherautós áruszállítást is ő vezette be Budapesten.
A borokhoz hasonlóan a pezsgőfogyasztás fontos része a szervírozás. A lényeg, hogy megfelelően be legyen hűtve az ital – hangsúlyozza Lőrik Tamás. Érdemes flőte vagy tulipán alakú pohárban felszolgálni, hogy gyönyörködni tudjunk a buborékokban – teszi hozzá. A családi tragédiák elkerülése érdekében a helyes palackbontásról is tájékoztat a szakértő: 45 fokos szögben megdöntve, hüvelykujjal leszorítva a dugót eltávolítjuk a zárószerkezetet. Ezután lassan csavarva az üveget, csendes szusszanással eltávolítható a dugó.
Habár a szezon majd csak decemberben, az ünnepek közeledtével indul, több fesztiválon is találkozhatunk a Törleyvel. Elsőként szeptember 6-7. között a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, amelynek keretében az Anna utca 5-7. alatt vezetett pincesétával várják az érdeklődőket. Emellett ingyenesen látogatható a pezsgőspalack mintájára kialakított múzeum, ahol a vállalat 132 éves diadalútjának állítanak emléket. Fellép a Budafok Big Band, de természetesen kóstolni is lehet majd – adnak ízelítőt az őszi programokból a szakemberek.
forrásom a http://orientpress.hu/132662