MZ/X jelentkezz!
A borászok varázsdoboza újabb gizmóval bővült. Az "intelligens hordó" megmondja a borásznak, hogy a bor kikívánkozik-e már a fából, vagy hogy a hordó utántöltést igényel. Mindez azonban csak ráadás a tavaly bemutatott intelligens hordók repertoárjában. A piacvezető kádárcégek állítása szerint az okos hordók képesek igény szerint alakítani a bor bizonyos jellemzőit, kiemelni pl. a pirosbogyós gyümölcsöket, a fűszereket, vagy a dohányaromát, fokozni a frissességet, szabályozni a tanninszintet. A szép új hordóvilágnak persze akadnak ellenzői is. Denis Dubourdieu a Bordeaux-i Egyetem professzora bon motja szerint nem okos dolog okos hordóról beszélni, és egy hordónak pl. soha nem lesz annyi esze, hogy a talaj vagy egy adott évjárat sajátosságait figyelembe vegye. Ráadásul az "intelligens hordó" kétszer annyiba kerül, mint az esztelen. Bármi legyen is az igazság, Argentínában a Seguin Moreau közlése szerint már 100 ilyen hordót tesztelnek.