A XVII. Magyar Országos Pálinka versenyre több mint hétszáz gyümölcspárlattal és kisüstivel neveztek - nemcsak Európából, de Kínából és Ausztráliából A pálinka nevet csak magyarországi alapanyagból készült és itt lepárolt ital kaphatja meg, ez a szeszesital hungaricum. Az eredményhirdetés április 18-án lesz a gyulai pálinkafesztiválon. Az ország legjobb pálinkája múzeumba kerül és meginni nem, csak megnézni lehet majd. Lovász Sándor ötletgazda és főszervező elmondta, az ország szinte valamennyi kereskedelmi főzdéje nevezett a versenyre, a bérfőzdékben, otthonra főzetett pálinkák mellett. Szerinte a pálinkafőzés reneszánszát éli. A gyulai pálinka versenyen a győztes pálinka a mezőgazdasági múzeumba kerül, ahol nemzeti kincsként mutatják majd be. A nemzetközi siker még várat magára A hazai főzdék évente 10 millió liter pálinkát főznek, többségében a hazai piacra. Panyik Gáborné a Pálinka Céh Egyesület elnöke azt nyilatkozta, a nemzetközi piacokat egyelőre még nem hódította meg a pálinka. Szlovákiába, Németországba egy-egy cég exportál, de sokan szeretnék a kínai és az orosz piacot meghódítani. Ehhez azonban egységes marketing fellépés kell.
forrásom a http://www.hirado.hu/Hirek/2009/03/30/17/Keresik_az_orszag.aspx