4 + 4
Egy finom bor étvágyat csinál, és evés közben kortyolgatva kiemeli az ételek ízét, előkészíti az ízlelőbimbókat a következő falatra. Nem mindegy tehát, hogy egyes ételekhez milyen bort választasz. Most könnyen és gyorsan elkészíthető sült húsokhoz ajánlunk finomabbnál finomabbakat.
Pálos Pince Soproni Kékfrankos 2004
Száraz vörösbor, melynek termőterülete a Fertő-tóra néző domb. Magas tannintartalommal bíró, testes vörösbor. Enyhén szilvalekváros illattal és ízzel rendelkezik, de a piros gyümölcsös jegyek is megtalálhatóak benne. Fogyasztását 18 fokon ajánljuk.Ételajánlás: vadhúsokból, sertés- és marhahúsból készült fogásokhoz ajánljuk.
Fokhagymás sertéscomb
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 7 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- só
- törött bors
- 1 kis fej fokhagyma
Lisicza Pécsi Cirfandli 2007
A Cirfandli csak a Pécsi Borvidékre jellemző, különleges fehérbor. Mélyarany színű, elegáns, fűszeres illatú, testes alkoholban gazdag, finom, kesernyés utóízű fehérbor. Három különböző érési időpontban született Cirfandli bor házasításából született. 12 fokra hűtve fogyaszd.Ételajánlás: grillezett és rostonsült szárnyasokhoz, töltött káposztához, közepesen kemény sajtokhoz és gyümölcsökhöz illik.
Kacsamell almával
Hozzávalók:
- 2 kacsamell
- 5 dkg vaj
- 1 kg alma
- só
- majoránna
Garamvári Szőlőbirtok St. Donatus Pincészet Délidőlő Chardonnay 2007
Különleges bor, melynek létrejöttében a rendkívüli őszi időjárás segített. A szőlő, a tokajihoz hasonlóan, bortritizálódott. Igen tömény, harmonikus, egyedi ízvilágú bor. 12 és 14 fok között fogyaszd.Ételajánlás: tésztákhoz, pörköltekhez és nehezebb húsételekhez ajánljuk.
Fácánsült
Hozzávalók:
- 1 fiatal fácán
- 150 g húsos szalonna
- borókabogyó
- bors
- só
- 40 g vaj, felolvasztva
- 1,5 dl fehérbor
- 1,5 dl üveges szárnyashúsleves
- 3 evőkanál tejszín
Bélelj ki egy sütőedényt a maradék szalonnaszeletekkel, erre helyezd rá a fácánt mellével lefelé, önts rá forró vajat, és tedd a sütőbe. Süsd 20 percig. Vedd vissza a hőmérsékletet 170 fokra, és süsd meg teljesen a fácánt. A sütési idő alatt a sülthöz fokozatosan öntsd a bort és a levest, és a húst többször locsold meg a saját szaftjával.
15 perccel a sütési idő vége előtt a szalonnát vedd le a húsról, hogy a fácánmell is megpirulhasson. A fiatal fácán sütési ideje 50-60 perc.
A szaft sűrűjét kevés levessel főzd fel, passzírozd át a szószt egy másik edénybe, majd forrald fel. Keverd hozzá a tejszínt, majd újra forrald fel a szószt. Tálaláskor egy kevés szósszal öntözd meg a húst, a többit külön szolgáld fel hozzá.
Thummerer Pince Vili Papa Cuvée 2003
A pincészet csúcsbora. Barrique érlelésű száraz bor, Cabernet franc, Canernet sauvignon és Merlot fajtákból. Extrém, sötét rubinszínű, gyümölcsös-fűszeres intenzív illattal. Tanninja bársonyos, hosszú utóíze nagyon izgalmas és kellemes. 16-17 fokra hűtve fogyaszd.Ételajánlás: szarvashúsból, bélszínből, fehérpecsenyéből készült ételek mellé ajánljuk.
Bélszín berni mártással
Hozzávalók 2 személyre:
- 500 g 12-15 cm hosszú bélszín
- 150 g vaj
- 1 mogyoróhagyma, finomra vágva
- 2 tojássárgája
- másfél evőkanál tárkonyecet
- másfél evőkanál fehérbor
- 1 evőkanál olaj
- frissen őrölt feketebors
- só
Az ecetet, a bort és a hagymát tedd egy nagyobb serpenyőbe, és nagy lángon forrald fel. Vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit kihűlni. Add hozzá a tojássárgáját, és egy percig habard folyamatosan. A lángot vedd lejjebb, és a tűz felett továbbra is keverve sűrítsd be a tojássárgáját. Ekkor vedd le a tűzről. A vajat apró darabokban keverd hozzá, először lassú, majd gyors mozdulatokkal, hogy a szósz tovább sűrűsödjön. Fűszerezd, és tedd félre, de ne hagyd kihűlni.
A húst tedd két réteg fólia közé, és húsklopfolóval verd 4 cm laposra. Bőségesen sózd, borsozd. Az olajat közepes lángon forrósítsd fel egy vastag falú serpenyőben. Tedd bele a húst, 10-12 percig süsd mindkét oldalát. A húst éles késsel átlósan szeleteld fel. Ha sima szószt szeretnél hozzá, akkor finom szitán szűrd át, és sült burgonyával tálalhatod a hús mellé.

Árvay János neves borász szerint ahhoz, hogy koncentrált, szép legyen a bor, hét fürtöt kell hagyni a tőkén. Bizonyára igaz ez a könyvre is, mostanra ugyanis kiforrt igazi arca, idénre vált igazán ideálissá a képi és a szakmai tartalom egyensúlya. Nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackban, és frappáns leírásokkal mutatja be a borokat. Nagy szerepe van ebben a Komlósi Amina főszerkesztő által vezetett lelkes csapatnak, akik megkóstolták a borok jó részét, és pontozás nélkül minősítették azokat.
Kiadja a Bond Age Kft.
forrásom a http://www.femina.hu/recept/borok_sult_hus//hu//1//4