4 + 4
Egy finom bor étvágyat csinál, és evés közben kortyolgatva kiemeli az ételek ízét, előkészíti az ízlelőbimbókat a következő falatra. Nem mindegy tehát, hogy egyes ételekhez milyen bort választasz. Most könnyen és gyorsan elkészíthető sült húsokhoz ajánlunk finomabbnál finomabbakat.Pálos Pince Soproni Kékfrankos 2004
Száraz vörösbor, melynek termőterülete a Fertő-tóra néző domb. Magas tannintartalommal bíró, testes vörösbor. Enyhén szilvalekváros illattal és ízzel rendelkezik, de a piros gyümölcsös jegyek is megtalálhatóak benne. Fogyasztását 18 fokon ajánljuk.
Ételajánlás: vadhúsokból, sertés- és marhahúsból készült fogásokhoz ajánljuk.Fokhagymás sertéscomb
Hozzávalók:
A megmosott húst vagdosd be. A vágatokba először borssal kevert sót, majd fokhagymagerezdeket tegyél. Tedd lábosba, és önts rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Add hozzá a vajat és az olajat, majd fedő alatt, kis lángon párold puhára. Ezután vedd ki a lábosból, és hűtsd le. Felszeletelve tálald.Lisicza Pécsi Cirfandli 2007
A Cirfandli csak a Pécsi Borvidékre jellemző, különleges fehérbor. Mélyarany színű, elegáns, fűszeres illatú, testes alkoholban gazdag, finom, kesernyés utóízű fehérbor. Három különböző érési időpontban született Cirfandli bor házasításából született. 12 fokra hűtve fogyaszd.
Ételajánlás: grillezett és rostonsült szárnyasokhoz, töltött káposztához, közepesen kemény sajtokhoz és gyümölcsökhöz illik.Kacsamell almával
Hozzávalók:
A húst sózd be, majoránnával hintsd meg. Az almát hámozd meg, a magházát szedd ki, és vágd 2-3 centis cikkekre. A kacsamellet vagdosd be két irányból, hogy rombuszmintát kapj. Vajon süsd át egy kicsit, először a bőrös felével lefelé. 3-4 perc elég mindkét oldalának. Vajazz ki egy tűzálló tálat, halmozd bele a tököt, tedd középre a kacsamelleket, és 40 perc alatt süsd készre.Garamvári Szőlőbirtok St. Donatus Pincészet Délidőlő Chardonnay 2007
Különleges bor, melynek létrejöttében a rendkívüli őszi időjárás segített. A szőlő, a tokajihoz hasonlóan, bortritizálódott. Igen tömény, harmonikus, egyedi ízvilágú bor. 12 és 14 fok között fogyaszd.
Ételajánlás: tésztákhoz, pörköltekhez és nehezebb húsételekhez ajánljuk.Fácánsült
Hozzávalók:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A jól megmosott fácánt kívül-belül dörzsöld be sóval, borssal és összenyomott borókabogyóval. A szárnyvégeket hajtsd be a gerinc alá. A mellre és a combokra helyezz szalonnaszeleteket, és a fácánt kösd át zsineggel.
Bélelj ki egy sütőedényt a maradék szalonnaszeletekkel, erre helyezd rá a fácánt mellével lefelé, önts rá forró vajat, és tedd a sütőbe. Süsd 20 percig. Vedd vissza a hőmérsékletet 170 fokra, és süsd meg teljesen a fácánt. A sütési idő alatt a sülthöz fokozatosan öntsd a bort és a levest, és a húst többször locsold meg a saját szaftjával.
15 perccel a sütési idő vége előtt a szalonnát vedd le a húsról, hogy a fácánmell is megpirulhasson. A fiatal fácán sütési ideje 50-60 perc.
A szaft sűrűjét kevés levessel főzd fel, passzírozd át a szószt egy másik edénybe, majd forrald fel. Keverd hozzá a tejszínt, majd újra forrald fel a szószt. Tálaláskor egy kevés szósszal öntözd meg a húst, a többit külön szolgáld fel hozzá.Thummerer Pince Vili Papa Cuvée 2003
A pincészet csúcsbora. Barrique érlelésű száraz bor, Cabernet franc, Canernet sauvignon és Merlot fajtákból. Extrém, sötét rubinszínű, gyümölcsös-fűszeres intenzív illattal. Tanninja bársonyos, hosszú utóíze nagyon izgalmas és kellemes. 16-17 fokra hűtve fogyaszd.
Ételajánlás: szarvashúsból, bélszínből, fehérpecsenyéből készült ételek mellé ajánljuk. Bélszín berni mártással
Hozzávalók 2 személyre:
Alacsony lángon olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, de ne forrald fel. A habot szedd le róla, és tedd félre.
Az ecetet, a bort és a hagymát tedd egy nagyobb serpenyőbe, és nagy lángon forrald fel. Vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit kihűlni. Add hozzá a tojássárgáját, és egy percig habard folyamatosan. A lángot vedd lejjebb, és a tűz felett továbbra is keverve sűrítsd be a tojássárgáját. Ekkor vedd le a tűzről. A vajat apró darabokban keverd hozzá, először lassú, majd gyors mozdulatokkal, hogy a szósz tovább sűrűsödjön. Fűszerezd, és tedd félre, de ne hagyd kihűlni.
A húst tedd két réteg fólia közé, és húsklopfolóval verd 4 cm laposra. Bőségesen sózd, borsozd. Az olajat közepes lángon forrósítsd fel egy vastag falú serpenyőben. Tedd bele a húst, 10-12 percig süsd mindkét oldalát. A húst éles késsel átlósan szeleteld fel. Ha sima szószt szeretnél hozzá, akkor finom szitán szűrd át, és sült burgonyával tálalhatod a hús mellé.
A Magyar Borok Évkönyve sorozat hét évvel ezelőtt indult útjára, és azóta minden év novemberében megjelentetik.
Árvay János neves borász szerint ahhoz, hogy koncentrált, szép legyen a bor, hét fürtöt kell hagyni a tőkén. Bizonyára igaz ez a könyvre is, mostanra ugyanis kiforrt igazi arca, idénre vált igazán ideálissá a képi és a szakmai tartalom egyensúlya. Nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackban, és frappáns leírásokkal mutatja be a borokat. Nagy szerepe van ebben a Komlósi Amina főszerkesztő által vezetett lelkes csapatnak, akik megkóstolták a borok jó részét, és pontozás nélkül minősítették azokat.
Kiadja a Bond Age Kft.
forrásom a http://www.femina.hu/recept/borok_sult_hus//hu//1//4