A pálinka legyen a nemzet itala - a Mikulás is ezt mondaná
Pálinkával köszön a Mikulás
forrásom: Harsányi MiklósA pálinka legyen a nemzet itala – javasolja a pálinka lovagrend Szent Miklós, a pálinkakészítők védőszentjének ünnepe kapcsán.
– Ami a görögöknek az uzó, a mexikóiaknak a tekila, az oroszoknak a vodka, az nekünk a pálinka – magyarázta Piros László, a Magyar Pálinkalovagrend Egyesület nagymestere. – Rendkívül kedvelt ital; izgalmasak az alapízek, páratlanul gazdag a hazai felhozatal.
Alma, körte, cseresznye, szilva, meggy, no és persze eper, dió, málna, szeder – régiónként is bőséges az italválaszték. A hungarikum rabul ejtő ízeit még hosszan lehetne sorolni. S a szakértők úgy tartják: kísérletező kedvből sincs hiány. A napokban például újabb termékkel rukkolt elő az egyik meghatározó hazai cég.
A nagymester azt mondja: a szakma erőfeszítésének köszönhetően tisztul a piac.
– A pancsolt bóvliból alighanem már egyre kevesebbet adnak el – folytatta Limbek Csaba, a kaposvário Corner étterem vezetője. – Szerintem a vendéglátóhelyeken megbízható eredetű és finom italokat szolgálnak fel.
Eredetvédelem öt italnak
– Az Európai Unióban kizárólag hazánk számára engedélyezik a pálinka megnevezést és a megjelölést alkalmazását – tájékoztatott Varga Gábor, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója. Közölte: a szabolcsi alma-, a szatmári és a békési szilva-, továbbára kecskeméti-, illetve a gönci barackpálinka rendelkezik eredetvédelemmel.
– Sok embert mardos az önvád, hogy ősszel veszni hagyta a finom gyümölcsöt – mesélte egy kaposvári hobbikert tulajdonos. – Ők aztán nagyot koppantak. Most drága pénzen tankolhatnak fel az italból, már ha jut a kedvenc fajtából.
Főzés és finomítás; a mámorító művelet 5-6 órán át tart. Az ötven fokos litere ezer forintra jön ki – tudtuk meg Füstös Tibornétól, a szentbalázsi pálinkafőzde vezetőjétől. Nem panaszkodik: az idei szezon jobb, mint az előző.
forrásom a sonline.hu