
Áttörésről számolt be Gráf József agrárminiszter kedden Brüsszelben az EU borágazati reformjáról szóló tárgyalásokon. Az uniós javaslatok között ugyanis már nem szerepel, hogy a reform életbe lépése után egyáltalán ne lehessen cukrot tenni a mustba az alkoholfok javítására. A vita így már csak arról szól, mennyit lehessen. Magyarország szeretné az eredeti két százalékot megtartani, az Európai Bizottság viszont egyszázalékos felső szintet javasol, amihez rendkívüli esetben még fél százalékot lehetne hozzáadni.
Maga a bor cukrozása tilos, az hamisításnak, pancsolásnak minősül, ugyanakkor a jelenlegi szabályozás megengedi a hazai bortermelőknek, hogy ha rosszabbnak ígérkezik az adott évjárat, répacukorral vagy nádcukorral javítsák a must cukorfokát. Teszik ezt a nagyobb alkoholtartalom érdekében, vagyis nem azért, hogy édesítsék a bort, hanem, hogy javítsák a nedű minőségét, hiszen az erjedés során a cukor átalakul alkohollá.
A szőlő cukortartalma igencsak függ attól, hogy mennyit süt a nap. „Az északi bortermelő országokban, gyengébb években igenis indokolt a borok kétszázalékos cukrozása. Ellenkező esetben képtelenség lenne állni a piaci versenyt azokkal a borászokkal, akik olyan, unión kívüli országokban termelnek, ahol korlátlanul lehet savazni, cukrozni, sőt – például az Egyesült Államokban – akár vizezni is a bort. Jelentősen megdrágítaná az alsó árkategóriás borokat, ha csak mustsűrítménnyel lehetne javítani, ez pedig versenyhátrányt okozna az északi termelőknek” – nyilatkozta lapunknak Frittmann János soltvadkerti borász.
Véleménye szerint az unióban azok a termelők kardoskodnak a cukrozás betiltása vagy mérséklése mellett, akiket a gazdasági érdekeik a tengerentúlhoz kötik, esetleg hatalmas szőlőültetvényeik vannak a déli féltekén, s el akarják venni az európai termelőktől a piacaikat. A cukrozás ellen vannak az EU déli, mediterrán tagjai is, ahol sok a napsütés. Ott viszont savazzák a borokat.
Gráf József miniszter Brüsszelben aláhúzta: az új tagállamoknak nem kedvez, hogy az egyes országoknak járó agrártámogatásokat „történelmi alapon”, azaz a korábbi uniós pénzeket figyelembe véve határozzák meg. A borágazatban finomodott is már ez az álláspont, mert a legfrissebb javaslat szerint a támogatás 50 százalékát határoznák meg ezen az alapon, 25-25 százalékot pedig a termőterület nagysága, illetve a termés mennyisége alapján.
Magyarország egyetért azzal, hogy a borlepárlás a jövőben ne legyen a fölöslegek kezelésének eszköze, ugyanakkor a nagyüzemek esetében szeretné fenntartani a melléktermékek irányított megsemmisítését. A részben kötelező lepárlással ugyanis jelentős eredményeket ért el hazánk a környezetvédelemben és a borhamisítás elleni küzdelemben. Az uniós miniszterek várhatóan következő, december közepi ülésükön határoznak az említett kérdésekről.
Az agrárminiszter által említett eredmények a minimálisan elérendő célok körébe tartoznak – kommentálta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a brüsszeli híreket a távirati irodának. A főtitkár szerint egyébként már csak politikai alkudozás folyik, aminek a szakmához vajmi kevés köze van.
A BORREFORM CÉLJA, hogy az EU-ban helyreálljon a borpiaci egyensúly, és az uniós borok a közösségen kívül is versenyképesebbé váljanak. Ezért a támogatási szint fenntartása mellett (ez jelenleg évente mintegy 1,2 milliárd euró) mélyreható változásokat vezetnének be. A reform leglényegesebb elemei: a termőterület csökkentése (az ültetvénykivágás támogatásával), a borfelesleg lepárlásának tiltása, a cukorhozzáadás szabályozása, a fogyasztókat egyszerűbben informáló címkék bevezetése. |
A BORREFORM CÉLJA, hogy az EU-ban helyreálljon a borpiaci egyensúly, és az uniós borok a közösségen kívül is versenyképesebbé váljanak. Ezért a támogatási szint fenntartása mellett (ez jelenleg évente mintegy 1,2 milliárd euró) mélyreható változásokat vezetnének be. A reform leglényegesebb elemei: a termőterület csökkentése (az ültetvénykivágás támogatásával), a borfelesleg lepárlásának tiltása, a cukorhozzáadás szabályozása, a fogyasztókat egyszerűbben informáló címkék bevezetése. forrásom a vg.hu |