Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (VIII.) Pálinka- és Párlatverseny rekordszámú nevezésének eredményhirdetésére január 21‒21-én, egy nagyszabású gálán került sor a lillafüredi Palotaszállóban. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde, míg a megmérettetés legjobb pálinkája a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája lett
Az impozáns külsőségek között, pálinkagála keretében szervezett díjátadón előbb a kereskedelemben kapható pálinkák, majd a magán és bérfőzetettek által nevezett minták eredményeit ismerte meg a szépszámú közönség. Pénteken a 33 nagyaranyérmes pálinka közül a társadalmi zsűri tagjai választották ki a közönségdíjas pálinkát.
A társadalmi zsűri szavazata alapján a közönségdíjas pálinka címet a Sáppusztai Pálinkafőzde málnapálinkája kapta. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, míg az 1318 minta közül a szakavatott 28 fős nemzetközi zsűri a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkáját ítélte a legjobbnak. A magán és bérfőzetők között az abszolút győztes a csákberényi Pataki Attila, míg a legjobb magán és bérfőzetett pálinka címet 31 kategória győztes termék közül Pucsok Sándor szilva pálinkája érdemelte ki.
Az 1318 nevezett és lebírált mintából 433 volt a kereskedelmi tételek száma, 552 a bérfőzők és 333 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. A mintaszám mellett rekord hazánkban a 433 nevezett kereskedelmi tétel és az is, hogy érkezett versenyminta Magyarországon kívül Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Németországból, Lengyelországból, Törökországból és Kínából is.
Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az egyesület saját maga által fejlesztett szoftverében előre megadott + vagy – tartalmat hordozó kifejezések, értékelések közül lehet választani, amiket a bíráló mintegy mankót használhat, kiegészíthet, vagy figyelmen kívül hagyhat.
A zsűri döntése alapján: arany oklevelet kapott 195, ezüst oklevelet 349, míg bronz oklevelet 400 pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 33 championt, azaz nagyaranyérmet osztottak ki a szervezők, míg a magán- és bérfőzetőknél 31 kategória győztes minta volt.
A versenyt mindkét nap gála és pálinkabál kísérte, melyet Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárának megnyitója vezette fel, a háziasszony Veiszer Alinda volt. A pálinkaverseny fővédnöke: Dr. Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke.
Legjobb kereskedelmi főzde, egyben a verseny abszolút győztese: Agárdi Pálinkafőzde Kft.
11 arany- 6 champion nagyarany
7 ezüst
1 bronz
Közönségdíjas pálinka: Sáppusztai Pálinkafőzde málna pálinkája.
Legjobb bérfőzde: Mámor Pálinkaház Kft. – Felsőzsolca
Legjobb magánfőző: Pavlicsek Csaba
Legjobb bérfőzető: Pataki Attila
Legjobb magán és bérfőzetett párlat: Pucsok Sándor szilva pálinkája
Legjobb ongai pálinka: Ferencz Noémi Sárgamuskotály szőlő pálinkája.
forrásom a http://www.agrarszektor.hu/bor-italok/quintessence_agardi_es_vilmoskorte_gyozelem_x.6842.html