Már augusztus 18-án szüretelhetnek Bujdosóék
A próbaszüret során – amelyet augusztus elejétől minden héten elvégeznek – a szőlő több szempontból analizálható, így megállapítható többek között a cukor- és savtartalma illetve pH-értéke is. A kapott adatok és a várható időjárás határozzák meg elsősorban a szüret időpontját, amely idén várhatóan augusztus 18-án kezdetét veszi a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetnél.
A Dél-Balatoni Borvidéken idén egyébként átlagosan 25-30 százalékkal kisebb terméshozamra számíthatnak a borosgazdák, ahogy a balatoni régió valamennyi területén. A termésmennyiség csökkenését elsősorban a tavaszi fagy okozta, a virágzás alatti hűvös idő pedig a kötődést érintette hátrányosan, mert sok magvatlan bogyó keletkezett. Mindez csak a fürtzáródásnál, azaz a mostani időszakban mutatható ki.
A Bujdosó Pincészet a tavalyi termésmennyiségükhöz képest idén a balatoni borvidékek átlagánál jobb eredményekre számíthat, 20 százalékos terméshozam-csökkenéssel kalkulálnak. Jelenleg a rendezvények mellett a szőlőmunkálatok finomhangolására összpontosítanak, folyamatosan végzik a hajtások és fürtök válogatását, így semmi akadályát nem látják az Irsai Olivér szőlőjük augusztus közepi szüretének.
A Bujdosó Pincészet az elmúlt időszak eredményeként újabb elismeréssel büszkélkedhet, ugyanis a Horgony ’15, a Nemere ’13 valamint a Mentőöv Rosé ’15 boruk bekerült a Nemzeti Borkiválóságok válogatásába, ezzel együtt a legjobb magyar borok közé.
forrásom a http://www.borespiac.hu/szoleszet-boraszat/szoleszet/Mar-augusztus-18-an-szuretelhetnek-Bujdosoek/2625/