Szinte felsorolhatatlanok a szőlő gyógyhatóanyagai a sok C- és B-vitamintól kezdve a kálium-, kalcium-, magnézium- és niacintartalmán át a bioflavonoidokig – írja az itthonrol-otthonra.hu
A jelenlegi táplálkozástudomány a szív- és keringési betegségekben tartja leghatékonyabbnak a gyógyerejét. Miután tisztítja az erek falát, segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, a szívizmok rugalmas működésében is. A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a hólyag működését is harmonizálja. A bizonyítottan vértisztító hatású szőlőlé az indiai ájurvédikus gyógyításban központi jelentőségű. A tüdő és a légutak tisztítása mellett a szervezet általános erősítője is.
Az őszi hónapokban a fogyókúrázók és a tisztító gyógykúrát végzők egyik leghatásosabb gyümölcse. Az ősz beköszöntével hetekig, sőt hónapokig tisztulhatunk szőlővel és szőlőlével. A szőlőmagról: manapság már szinte mindenki ismeri a többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségeket megelőző hatását, amelyet már az iskolás gyermekeknek is ajánlanak. A szőlőmagolaj a trombózis és a magas káros koleszterinszint természetes ellenszere.
forrásom a http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/a-szolo-segiti-a-szivizmok-rugalmas-mukodeset-569342