Kardeván: A pálinka a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke
A pálinka a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a 2014. évi országos pálinka- és törkölypálinka-verseny hétfői megnyitóján, Kecelen.
Kardeván Endre a kétnapos verseny sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyaroknak olyan értékes kincs a pálinka, mint például az oroszoknak a vodka, a franciáknak a konyak vagy a skótoknak a whisky. Ennek a hírnévnek a megalapozása széles körű összefogás eredménye, megőrzése és további terjedése előállítóinak és fogyasztóinak közös érdeke.
Kiemelte: a pálinka készítése odafigyelést és szakértelmet igényel, megbecsülését tovább javítja, hogy az Országgyűlés által elfogadott hungarikumtörvény az elsők között ismerte el.
Emlékeztetett rá: korábban nem a minőségre, hanem a mennyiségre helyezték a hangsúlyt. Az utóbbi tíz évben azonban a pálinkafőzés és a pálinkafogyasztás sokat formálódott. Az emberek pálinka iránti igényessége, minőség iránti elvárása jelentősen nőtt, és újra divatba jött a gyümölcsből készült párlat.
forrásom a http://www.hirado.hu/2014/05/26/kardevan-a-palinka-a-magyar-gasztronomia-egyik-legfobb-erteke/