Elismerték a megye borait
A Megye Borának egyik morális jelentősége, hogy maga a megyei közgyűlés és a megyei intézmények is egyre többet ajándékoznak a vendégeiknek ezekből a díjazott borokból, pontosan azzal a céllal, hogy minél többen megismerhessék régiónkat – mutatott rá az elismerések átadása előtt Erdős Mária. A Duna Borrégió Borút Egyesület titkára utalt rá: ezért is fontos, hogy a Megye Bora versenyen nem csak borászokból álló zsűri ízleli meg a borokat, hanem a borkedvelők bevonásával a közönség ízlése alapján kiválasztott borok kerülnek előtérbe. Arról, hogy az ítészek jól választottak-e a közgyűlés után a megyei képviselők is meggyőződhettek: a borkóstolón egyik borra sem volt panasz.
Fehérbor kategóriában idén a borotai Koch-Vin Kft. 2012-es Cserszegi Fűszerese diadalmaskodott. A pincészetről, illetve a nyertes borról Gubikné Vargacz Erzsébet üzemvezető elmondta: minden esetben kézi szüretet alkalmaznak, átválogatják a termést, és mindig különösen ügyelnek arra, hogy a bogyók épen jussanak el a garathoz. Cserszegi fűszeresüket néhány nappal a teljes érés előtt szüretelik, így tudja a bor megőrizni a szőlőre jellemző gyümölcsösséget, illetve citrusosságot.
A vörösborok között a soltvadkerti Frittmann Testvérek borászatából került ki a győztes 2009-es Cabernet Sauvignon-franc. Frittmann János kiemelte: sokan azt mondják, hogy alföldi bort nem lehet eltenni hosszabb időre, de ennek ellentmond az ő 2009-es évjáratú boruk, mely most kezd kész lenni, és egy év múlva lesz igazán a csúcson.
A rozé borok közül a nemesnádudvari Etsberger Pincészet 2012-es Kékfrankos Rozéja kapta meg a Megye Bora elismerést. A borkóstolón a közönség megtudhatta: a mindössze 5 éves pincészetből kikerülő rozé már „illatában is kecsegtető”, mely a kíméletes feldolgozási technológiának is köszönhető.
A desszertborok kategóriájában a bajai Sümegi és Fiai Pincészet egy 2012-es évjáratú, késői szüretelésű Cserszegi Fűszeressel érdemelte ki a díjat. Sümegi Zsombor a borról elmondta: az töppedt szőlőszemekből készült, így egy könnyed, nem tolakodóan édes, méz-hársfa illatú bor kerülhet a poharakba.
Forrásom a http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/elismertek-a-megye-borait-504750