Megvédjük a pálinkánkat
Tíz főzde érdemelte ki tavaly ősz óta, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács védjeggyel lássa el termékeit. A pálinkák palackjain többlépcsős laboratóriumi és érzékszervi vizsgálat nyomán jelenhetnek meg a kifogástalan minőséget garantáló címkék.
Olykor nosztalgiázunk, de vissza biztosan nem kívánjuk a fekete címkés cseresznyék és barna címkés barackpálinkák világát. Könnyedén intettünk búcsút az originálisan magyar pálinkás Puszta koktélnak, amivel leginkább úgyis csak a külföldi delegációk tagjait és hazalátogató amerikás vendégeiket itatták a szállodák bárpultosai. Derék magyar inkább itta suttyomban a falusi kerítésszaggatókat, és látogatta szorgalmasan a nem is annyira sötétben bújkáló Kati nénik bögrecsárdáit.
Ami azt illeti elég nagy dolgok vívódtak ki a rendszerváltás után pálinka fronton. S manapság már világlátott, pallérozott ifjaink is inkább nyúlnak a pálinkás,mint a whiskys pohárhoz a kulturált italfogyasztás jegyében. Jól megvédtük a pálinkánkat az unióban is, így nem csoda, ha a határainkon belül még inkább megbecsülnénk a jók között a legjobbakat. Akiknek azért nem magától terem a garantáltan kiváló minőséget jelző védjegy. Pályázni kell, pályázni lehet 2012 ősze óta. Aztán laborban elemeznek szigorú ítészek , fírtatnak alkohol,metanol,hidrogén cianid, etil-karbonát tartalmat, gyümölcs csonthéjat, tucatnyi dolgot az Európai Unió javaslatai meg a saját élelmiszerbiztonsági előírásaink alapján. S akkor akcióba lépnek az érzékszervi vizsgálók - fogadjunk, jó sok oktalan irigyli őket - , hogy listázott, tapasztalt szakértőkként bírálják el a védjegyezendő pálinkát. A csinos matrica megszerzéséhez 20- as skálán minimum 16 pontot kell produkálni a produktumnak. S aztán sem kell csodálkozni, ha időnként újra ellenőrzik / évente a védjegyesek legalább 20 százalékát /.
A közeli napokban jelent meg a harmadik pályázati etap eredménye, amelynek alapján az Élelmiszer Online gyorsan közhírré tette, hogy immár 10 főzde, 35 terméke viselheti a védjegyet. A Bolyhos Pálinka, a Brill, a Csalló, az Etyeki Címeres, a Nobilis, a Sendula, a Szigetköz Lelke, a Prekop, a Téti és a Zimek főzdék részletes listája a pálinkavédjegy saját honlapján böngészhető.
Forrásom a http://hvg.hu/gasztronomia/20130614_Megvedjuk_a_palinkankat