Gasztro fesztiválok márciusban
Lassanként unalmassá válnak a disznóvágáshoz kapcsolódó fesztiválok, de a téllel együtt még egy kicsit tartják magukat. A tavasz majd elfújja őket. A pálinka és a borok is hosszú ideje „vitézkednek” már, ami szintén érthető, hiszen kitűnő „védőitalok” a fagyos napokon. Az egyhangúságot csak Sopronban és Szatmárcsekén törik meg, ahol húsmentes finomságokat kínálnak.
2013. március 8-10 – Veszprémi Bor-Blues-Böllér Napok - Első alkalommal kerül megrendezésre a programsorozat, melyen az ország legjobb bor- és pálinkaházai képviseltetik magukat. A Veszprémvölgyben sült hurka, sült kolbász és más toros finomságok illata száll, a koncerteken a blues zene jeles képviselőinek koncertjeit hallgathatjuk. Családi programok és kézműves kirakodó vásár is lesznek. Töpörtyűsütő versenyt is szerveznek az utolsó napra!
2013. március 14-17 – Toros Pálinkafesztivál, Székesfehérvár (Zichy-liget) - Terítéken a magyar vidék ízei, a színpadon változatos kulturális programok követik egymást. Megelevenedik a vidéki disznóvágás hangulata, amihez mindenképpen hozzátartozik a jóféle pálinka is. Ebből a kettőből, mármint a finom disznóságokból és hangulatfokozó pálinkákból egész bizonyosan nem lesz hiány.
2013. március 16 – Országos Pálinkafesztivál, Eger (Törvényház utca 4) - Jó kis program van készülőben a márciusi hosszú hétvégére Egerben. Igaz, hogy Eger a boráról híres, de az egriek nem vetik meg a jófajta pálinkát sem és méltóképpen meg is emlékeznek róla. Országosan ismert pálinkafőzdék kínálják termékeiket, emellett különféle gasztronómiai kínálattal, a színpadon neves fellépőkkel és színes programokkal várják a vendégeket.
2013. március 8-10 - Tiszator - Abádszalóki Böllérfesztivál - Böllérfalva minden portáján készítenek a versengő csapatok sült hagymás vért, hurkát, kolbászt, toros káposztát, tepertőt, s ki tudja még, hogy mi mindent. A nagyközönség pedig a megvásárolt kóstolójegy segítségével addig ízlelheti a kóstolót, amíg tart. Az esetek többségében jóféle kisüstivel, forralt borral is kínálják a látogatókat a vendéglátók. Részletes program itt:
http://www.programturizmus.hu/tdestination-tiszator-bazi-nagy-disznotor-abadszalok.html
2013. március 8-10 – VinCE Budapest - Ébredjen rá a bor örömére! Kóstoljon és tanuljon velünk a legélvezetesebb módon! A borról beszélni trendi, mi pedig segítünk, hogy ön tudja, mit beszél… A VinCE Budapesten 1 jeggyel (1 Day Tasting Ticket) kóstolhatja kiállító borászaink 1000-féle borát. - olvasható a rendezvény ajánlójában. Bővebb információk itt: http://vincebudapest.hu/orarend
2013. március 15-17 - Gyulai Kolbász és Sódar Mustra - A nemzetközi kolbász és sonkaversenyen mérettetnek meg Kárpát medence legjobb termékei. Számtalan szakmai és gasztronómiai bemutató, többek között Nemzetek disznóvágása teszi érdekessé a kirakodóvásárral, szórakoztató műsorokkal, gyermek játszóházzal, dumaszínházzal és esténként ingyenes koncertekkel fűszerezett programkínálatot.
2013. március 23-24 - Soproni Ízutazás - Két napos eszem-iszom a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Minden évben újabb és újabb meglepetés várja a látogatókat. Tavaly a kulináris pálinkák, az illatos kenyerek, karamellcsodák, grillázsok, füstöltek, mézesek, krémesek mellett különleges lekvárok, házi szörpök, furfangos savanyák, magvakból préselt olajok, füvészkert, fűszerekkel ízesített sajtok, füstölt halak, szarvas sonkák, borzselék szerepeltek a választékban. Az idei programot itt találod:
http://www.prokultura.hu/cgi-bin/index.php?module=liszt&function=events&event=2013LISR0012
2013. március 23-24 – Bábolnai Sonkafesztivál - Hagyományos sonkák versenye és vására kézművesvásárral és magyaros vendéglátással a Magyar Sonkalovagrend szervezésében, melyet idén 7. alkalommal rendeznek meg.
2013. március 30 – április 1 - Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója, Szatmárcseke - Rendhagyó módon, a korábbitól eltérő időpontban, húsvéti hagyományápoló programokkal kibővítve kerül megrendezésre. A gasztronómiai esemény az Észak-alföldi régió egyik kiemelt programja. A fesztivál központi étele a krumpliból és lisztből készült, olajban kisütött, hagyományosan túróval ízesített étel, de ezenkívül más népi ételt is megkóstolhatnak a településre látogatók. A cinke receptje:A meghámozott, karikára vágott krumplit annyi sós vízzel tesszük fel főzni, hogy ellepje, A megfőtt krumplit csomómentesre törjük, majd a saját főtt levébe visszahelyezve folyamatos keverés mellett lisztel sűrítjük. Jól összefőzzük. Kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjen, majd olajban mártott evőkanállal kiszaggatjuk és ízlés szerint hordós káposztával, hagymászsírral, kapros juhtúróval, libamájjal, tepertővel, tejjel nyakon öntjük és összekeverve tálaljuk.