Ezek most a legdivatosabb borok
A Wine Spectator legfrissebb TOP100-as listájának első 10 helyére jórészt amerikai és francia borok kerültek, egy-egy ausztrál, olasz és argentin versenyző tudott még beférkőzni a legfelső osztályba. A teljes listán 54 helyet birtokolva szintén dominálnak az Egyesült Államok és Franciaország borászatai.
A top1 pozícióban egy kaliforniai (Napa-völgy) Syrah díszlik, amely valójában egy házasítás: kis részben Petite Syrah, többségében Syrah. A bor neve Relentless, vagyis könyörtelenség, a név állítólag tisztelgés a pincészet főborásza, a kőkemény profizmusáról és elkötelezettségéről híres Elias Fernandez előtt.
Top2-ben egy Rhone-völgyi francia, a dobogó harmadik helyén pedig egy ausztrál Shiraz fényeződik, vagyis a syrah/shiraz fajta idén beégette magát a lista elejére, hiszen a francia tétel is tartalmaz syrah-t, igaz, többségében Grenache és Mourvèdre fajtákból áll össze.
Az első 10 helyezett között egyetlen árva száraz fehéret sem találunk, az egy nem vörös csúcsbor egy édes tétel (Sauternes, naná...), ez az 5. pozíciót tudta elcsípni. A Wine Spectator nyugodt szívvel nevezhető (amerikai) trendszetternek, így kijelenthetjük, hogy a nagymenők számára a bor továbbra is a vörös színnel azonos... Azt persze nem lehet nem észrevenni, hogy a cabernet-mentesítési irányzat továbbra is meghatározó: az első cabernet csak a 6. helyen bukkan fel (Chateau Léoville Barton), és a top10-ben összesen ketten szerénykednek, a másik egy kaliforniai, nyolcadikként (Beringer).
Ha a fajtákat nézzük, a Syrah-Grenache-Mourvèdre trió az első négy helyet foglalja el, hiszen a top4-es versenyző egy Châteauneuf-du-Pape. A legjobb 10 között található még egy Pinot noir (Oregonból, nem burgundi...), egy argentin Malbec, és egy olasz Sangiovese, hiszen a 9. helyezést elcsípő bor egy Brunello di Montalcino, amely Itália híres és neves fő fajtájából, a Sangiovese szőlőből születik.
Matek szempontjából a 2012-es Wine Spectator toplista hozza a megszokott formát: az első 10-ben, illetve az első 30-ban kizárólag drága (prémium) borok találhatók, hátrébb azonban akadnak 15, vagy akár 10 dollár alatti tételek. Az első harmadban ugyanakkor nincs mese, az itteni nedűk palackára 50 és 120 dollár, vagyis egy üveg bor fogyasztói ára ebben a tartományban 10 ezer és 25 ezer forint között szaladgál.
A top1-es bor egyetlen palackjának ára mintegy 13 ezer forint, de a második helyezett megvásárolható 8800 forint körüli áron. A negyedik helyre befutó francia tétel egyben az egész lista legdrágább bora: magyar fordításban mintegy 28 ezer forintba kerül egy palack.
Távolban egy fehér
Az első száraz fehérbor a 100-as lista 26. helyén villan be, meglepő módon egy kaliforniai Chardonnay képében. Összesen 28 önálló szőlőfajta bora került a listára, ebből a 28-ból 12 a fehér, de a 100 kiválasztott bor között csupán 20 száraz fehér fajtabort találunk.
A Syrah lealázza a teljes mezőnyt: a fajtaborok között 12 tétel található a divatfajtából, és a 15 vörös házasítás jelentős részében is felbukkan, gyakori például a syrah-grenache párosítás. A fajták rangsorában a pinot noir büszkélkedik a második hellyel, de egyik sem képviseli Burgundiát, a híres francia borvidék ugyanis csak egyetlen tétellel fért be a 100-ba, ám az a régió másik fajtája, egy chardonnay.
A fajták elemzése közben vessünk még egy pillantást az országok listájára: a száz legjobbnak tartott bor 70 százaléka 3 országban terem: Egyesült Államok, Franciaország és Olaszország. Feltűnő például, hogy csupán két-két német és argentin, valamint egyetlen osztrák bor került a listára, pedig ezekről az országokról meglehetősen gyakran, és sok jót ír a Wine Spectator.
Országok borai a legjobb 100 között (darab)
Egyesült Államok 32
Franciaország 22
Olaszország 16
Spanyolország 9
Ausztrália 4
Chile 4
Új-Zéland 4
Argentína 2
Dél-Afrika 2
Németország 2
Portugália 2
Ausztria 1
Görögország 1
Franciaország 22
Olaszország 16
Spanyolország 9
Ausztrália 4
Chile 4
Új-Zéland 4
Argentína 2
Dél-Afrika 2
Németország 2
Portugália 2
Ausztria 1
Görögország 1
Top2-ben egy Rhone-völgyi francia, a dobogó harmadik helyén pedig egy ausztrál Shiraz fényeződik, vagyis a syrah/shiraz fajta idén beégette magát a lista elejére, hiszen a francia tétel is tartalmaz syrah-t, igaz, többségében Grenache és Mourvèdre fajtákból áll össze.
Az első 10 helyezett között egyetlen árva száraz fehéret sem találunk, az egy nem vörös csúcsbor egy édes tétel (Sauternes, naná...), ez az 5. pozíciót tudta elcsípni. A Wine Spectator nyugodt szívvel nevezhető (amerikai) trendszetternek, így kijelenthetjük, hogy a nagymenők számára a bor továbbra is a vörös színnel azonos... Azt persze nem lehet nem észrevenni, hogy a cabernet-mentesítési irányzat továbbra is meghatározó: az első cabernet csak a 6. helyen bukkan fel (Chateau Léoville Barton), és a top10-ben összesen ketten szerénykednek, a másik egy kaliforniai, nyolcadikként (Beringer).
Ha a fajtákat nézzük, a Syrah-Grenache-Mourvèdre trió az első négy helyet foglalja el, hiszen a top4-es versenyző egy Châteauneuf-du-Pape. A legjobb 10 között található még egy Pinot noir (Oregonból, nem burgundi...), egy argentin Malbec, és egy olasz Sangiovese, hiszen a 9. helyezést elcsípő bor egy Brunello di Montalcino, amely Itália híres és neves fő fajtájából, a Sangiovese szőlőből születik.
Matek szempontjából a 2012-es Wine Spectator toplista hozza a megszokott formát: az első 10-ben, illetve az első 30-ban kizárólag drága (prémium) borok találhatók, hátrébb azonban akadnak 15, vagy akár 10 dollár alatti tételek. Az első harmadban ugyanakkor nincs mese, az itteni nedűk palackára 50 és 120 dollár, vagyis egy üveg bor fogyasztói ára ebben a tartományban 10 ezer és 25 ezer forint között szaladgál.
A top1-es bor egyetlen palackjának ára mintegy 13 ezer forint, de a második helyezett megvásárolható 8800 forint körüli áron. A negyedik helyre befutó francia tétel egyben az egész lista legdrágább bora: magyar fordításban mintegy 28 ezer forintba kerül egy palack.
Távolban egy fehér
Az első száraz fehérbor a 100-as lista 26. helyén villan be, meglepő módon egy kaliforniai Chardonnay képében. Összesen 28 önálló szőlőfajta bora került a listára, ebből a 28-ból 12 a fehér, de a 100 kiválasztott bor között csupán 20 száraz fehér fajtabort találunk.
A Syrah lealázza a teljes mezőnyt: a fajtaborok között 12 tétel található a divatfajtából, és a 15 vörös házasítás jelentős részében is felbukkan, gyakori például a syrah-grenache párosítás. A fajták rangsorában a pinot noir büszkélkedik a második hellyel, de egyik sem képviseli Burgundiát, a híres francia borvidék ugyanis csak egyetlen tétellel fért be a 100-ba, ám az a régió másik fajtája, egy chardonnay.
A fajták elemzése közben vessünk még egy pillantást az országok listájára: a száz legjobbnak tartott bor 70 százaléka 3 országban terem: Egyesült Államok, Franciaország és Olaszország. Feltűnő például, hogy csupán két-két német és argentin, valamint egyetlen osztrák bor került a listára, pedig ezekről az országokról meglehetősen gyakran, és sok jót ír a Wine Spectator.
Olasz meló
A pinot után a sangiovese, Toszkána híres szőlője következik 6 versenyzővel, majd holtversenyben a merlot és a chardonnay (5-5). A cabernet sauvignon és franc külön-külön 3-4 borral szerénykednek. Összesen is csak 8 cabernet került a legjobb százba, végül nem számoltuk külön őket, mert többségük valójában egymás házasítása, de abban a formában, hogy 80-90 százalékban franc, vagy sauvignon. A 8 is úgy jött össze, hogy azokat a tételeket is tisztán cabernet-nek soroltuk, amelyekben 5 százalék körül van egy kis merlot, vagy valamilyen másik fajta bora.
Tempranillo 4 szerepel a listán, 3 borral az alábbi fajták képviseltetik magukat: malbec, nebbiolo, rajnai rizling, sauvignon blanc, továbbá a felkerülő pezsgők száma is három. Piemont másik híres fajtája, a nebbiolo mellett egyre kedveltebb barbera két borral van a legjobbak között.
Magányos egyéniségek
Egyetlen borral 16 fajta van jelen, ez voltaképpen 15, de a magazin külön néven futtatja a francia grenache és a spanyol garnacha fajtát, de ez ugyanaz a szőlő, más néven. A többiek szinte kivétel nélkül fehér fajták: chenin blanc, jacquere, greco bianco, garganega, macabeu, moschofilero, palomino, pinot gris, veltelini, mencia, mourvedre, aglianicio, zinfandel, touriga nacional.
Jól látszik a fenti felsorolásból, az egyedi, egzotikus borok divatjának köszönhető, hogy 20 fehér tétel bekerült a százba. Ha a különlegességek nem lennének, akkor csak a négy legismertebb fehér fajta fért volna be: chardonnay, rajnai rizling, sauvignon blanc és pinot gris, ezek is csupán 12 borral.
A pinot után a sangiovese, Toszkána híres szőlője következik 6 versenyzővel, majd holtversenyben a merlot és a chardonnay (5-5). A cabernet sauvignon és franc külön-külön 3-4 borral szerénykednek. Összesen is csak 8 cabernet került a legjobb százba, végül nem számoltuk külön őket, mert többségük valójában egymás házasítása, de abban a formában, hogy 80-90 százalékban franc, vagy sauvignon. A 8 is úgy jött össze, hogy azokat a tételeket is tisztán cabernet-nek soroltuk, amelyekben 5 százalék körül van egy kis merlot, vagy valamilyen másik fajta bora.
Tempranillo 4 szerepel a listán, 3 borral az alábbi fajták képviseltetik magukat: malbec, nebbiolo, rajnai rizling, sauvignon blanc, továbbá a felkerülő pezsgők száma is három. Piemont másik híres fajtája, a nebbiolo mellett egyre kedveltebb barbera két borral van a legjobbak között.
Magányos egyéniségek
Egyetlen borral 16 fajta van jelen, ez voltaképpen 15, de a magazin külön néven futtatja a francia grenache és a spanyol garnacha fajtát, de ez ugyanaz a szőlő, más néven. A többiek szinte kivétel nélkül fehér fajták: chenin blanc, jacquere, greco bianco, garganega, macabeu, moschofilero, palomino, pinot gris, veltelini, mencia, mourvedre, aglianicio, zinfandel, touriga nacional.
Jól látszik a fenti felsorolásból, az egyedi, egzotikus borok divatjának köszönhető, hogy 20 fehér tétel bekerült a százba. Ha a különlegességek nem lennének, akkor csak a négy legismertebb fehér fajta fért volna be: chardonnay, rajnai rizling, sauvignon blanc és pinot gris, ezek is csupán 12 borral.
forrásom a http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-535891/2