Pálinka ünnep ötödik alkalommal
KECEL | Jó szőlőből nem csak jó bort, de jó pálinkát is lehet készíteni. Ezt ismerték fel azok a pálinkafőzők, akik beneveztek az V. Keceli Pálinka Ünnep versenyére.
Mik ezek?
A beérkezett közel kétszáz mintát a tizenöt fős szakmai zsűri már végig ízlelte. A TG Virágdekor középiskola megmérettetésére Győrtől Tokajig érkeztek a párlatok. A 41 nevező cég, egyéni főző közül többen is szőlőből készített itallal (31 darab) neveztek. A rövid italok többsége Irsay Olivérből készült, de az értékelők találkoztak cserszegivel, kékfrankossal, kövidinkával, sőt egy kadarkamintával is. A hagyományos gyümölcsök – szilva, barack, meggy, alma, körte – mellett, málnából, kökényből, faeperből, szamócából, szederből, galagonyából, sőt bodzából is készült nemes nedű.
Eredményhirdetést szombaton rendeznek a keceli középiskolában. Pénteken viszont szakmai napot szervez a Vám-, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége a középiskolában, amelyet Márkus András, a NAV regionális főigazgatója nyit meg. Szó lesz olyan aktuális kérdésről is, mint például a magánfőzők ellenőrzése. A jövedéki jogszabályok aktuális változásával kapcsolatban dr. Esküdt Gábor, a NAV Központi Hivatal Jövedéki Főosztályának főosztályvezetője tart majd előadást.
forrásom a http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/palinka-unnep-otodik-alkalommal-472014