Mi az a Chianti?
A Chianti borvidék Toscanában található (Illusztráció: Northfoto) |
Levélben kértek minket, hogy tegyünk igazságot. Nos, a Chiantit (ejtsd: kijanti) két dolog határozza meg: a származási helye (ahol termett a szőlő és ahol belőle a bor készült), illetve a szőlőfajta. Ez utóbbi a Sangiovese (ejtsd: szandzsovéze), amely Itália több borvidékén is előfordul, igaz, más-más név alatt. A Sangiovese kékszőlő, amely ennek megfelelően vörösbort ad, közepes testtel és viszonylag magas savakkal.
A Chianti borvidék Toscanában található, és mintegy féltucatnyi kisebb, önálló eredet-megjelölés használatára jogosult bortermő területre (DOC és DOCG) osztható. Ezek közül a leghíresebb a Chianti Classico, amely a borvidék történelmi magva, az egyik legdrágább pedig a Chianti Rufina. Amúgy a buszos társaság vitájában az a vicces, hogy még a tévedéseknek is van ténybeli alapja.
Ezen a borvidéken ugyanis régebben vegyesen ültettek fehér és kék szőlőt, így a Sangiovesét együtt szüretelték (és dolgozták fel) a fehér Malvasiával és a Trebbianóval. E hagyomány hatására sokáig az ezekből készült fehérborok házasítása is megengedett volt a Chiantiban, de ezt ma már nem alkalmazzák.
Az egykori olasz miniszterelnök, Ricasoli báró a 19. században kezdett el kísérletezni a fajták házasításával, és a mai, hivatalos Chianti-receptúrát is az ő munkásságára vezetjük vissza.
E szerint a Chianti 75—100% Sangioveséből áll. Ott, ahol egynegyednyi teret hagynak más fajtáknak, a borász választása szintén korlátozott, kötelező a helyi Canaiolo nevű kék szőlő használata, de megengedett a Cabernet Sauvignon és a Merlot nevű bordeaux-i fajták házasítása is. Emiatt éri is kritika a toszkánokat, mondván, könnyű úgy nagy „helyi" vörösbort készíteni, hogy abban akár 20% is lehet a világfajták aránya. Azt már Ricasoli báró is úgy gondolta, hogy kétféle Chiantit kell készíteni: egy gyorsivású gyümölcsöset és egy igényesebb verziót.
Ez utóbbit általában Riserva megjelöléssel dobják piacra a termelők, és árúk a világ nagy vörösborai környékén van, míg az előbbiekből néha a magyar hipermarketekben is lehet egy-egy tisztességes tételt kifogni, ráadásul nagyon fogyasztóbarát, 1000 forint alatti áron.
További részletek a borbarhorda.hu-n!
forrásom a http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/mi-az-a-chianti-2089775