Föld alatti járatban érik a jó bor
Sokat tud megtakarítani az ezermester gazda a speciális gépek és eszközök beszerzésén, ha ezek elkészülhetnek a saját portáján, műhelyében. Az esztergomi Csóka Ferenc éppen körbálaszállító pótkocsikat épít.
Tökmagot, napraforgót, mákot és más olajos magvakat sok-sok év óta termelnek hazai gazdaságok osztrák megrendelésre. Tóth László arra gondolt majd egy évtizeddel ezelőtt, ausztriai kirándulása után, hogy idehaza kellene az olajsajtolást megoldani. Biztosan nem lenne ráfizetéses, ha már a szomszédban tucatszámra prosperálnak ilyen kisüzemek. A cserszegtomaji új építésű vár termeiben ilyenkor, télidőben bőven csepeg már a növényi olaj a gyűjtőedényekbe. Egyre nagyobb közönsége van határainkon belül is az úgymond koncentrált napfénynek.
Pincelabirintusokat rejtenek az esztergomi dombok. Sok-sok föld alatti járatban érik jó bor ezekben a hónapokban. A szőlősorok fogyatkoztak errefelé az elmúlt évtizedekben, ezért a jó alapanyagért eljárnak az amatőr borászok a kesztölci, de a mátraaljai, sőt a tokaji szőlőtermelőkhöz.
forrásom a http://mno.hu/sorolo/fold-alatti-jaratban-erik-a-jo-bor-1056261