Akkor szüret!Ősszel a nap színe is megváltozik. A nyári verőfény helyett lágyan omló arany szegélyezi a dombhajlatok lusta ívét. Az esték egyre hűvösebbek, s a löszfalak között kanyargó úton kicsit megül a hajnali pára |
A gazda nagyon figyel ilyenkor. Nézi a nap útját az égen s a bogyót a tőkén. A magot, a húst, a kocsányt. Nézi, kóstolja nap nap után, aztán egyszer csak kimondja a bűvös szót: szüret. És a domboldal megélénkül. Munkások lármája veri fel a kertek csendjét, csattan az olló, telik a láda, csordul a lé, s a levegő megtelik szőlőcukorillattal. Szüretkor mindenki vidám. Nem csoda, az őszi munkák vége felé járunk, jön a házasságkötések szezonja, de előbb még a bál, a tánc hajnalig. Régen így volt… és így lesz most is – például a szekszárdi szüreti fesztiválon szeptember 16-a és 19-e között. A programkínálat bőséges, mulassanak kedvükre, és kóstolgassák a kiváló helyi borokat. A borászatban komoly hírnevet szerzett olasz Antinori család bátaapáti befektetése a Tűzkő Birtok. Csúcsboruk, a Tűzkő domb cuvée illatában ibolyát és feketebogyós gyümölcsöket, ízében szedret és vaníliát idéz. A Fritz Pincészet ódon borszentélyében akár gyertyafénynél is megízlelhetjük a 2007-es Szekszárdi cuvée-t. A bor illata meggyes és fűszeres, kóstolva gazdag zamatok, érett tanninok sokasága és füstölt sonkára emlékeztető utóíz jellemzi. forrásom a http://nol.hu/lap/tv/20100910-akkor_szuret |