Május 11-én módosították azt a rendeletet, melyet a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tavaly augusztusban hozott és amely szabályozta az Egri borvidék védett eredetű borainak előállítását és forgalmazását is. Az egri borok előállítása továbbra is kizárólag az adott hegyközség által ellenőrzött és nyilvántartott pincészetben történhet. A szőlőt a szüret napján fel kell dolgozni, a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető és számos esetben kötelező a must tisztítása is. A borok érzékszervi bírálatát a borminősítő bizottság végzi, s adja ki a származási bizonyítványt. Egri bort kiszerelni csak a borászati hatóság által engedélyezett és a hegyközségi tanács által nyilvántartásba vett üvegpalackokban lehet. Ha a palackozás a kiszállítás napjától számított 90 napon belül nem történik meg, a bor elveszíti a védett eredetmegjelölési jogát. Az egri borok palackjain kötelező elhelyezni a hegyközségi tanács (EBHT) sorszámozott, hologrammal ellátott védjegyét, aminek formája szalag vagy címke is lehet. Az „Egri Bikavér”-hez felhasznált szőlő csak 14 meghatározott település ültetvényeiről származhat. A mostani módosítás szerint bikaalak, bikafej, vagy erre emlékeztető figurát ábrázoló kép, valamint a bikavér szó idegen nyelven, vagy bármilyen, a bikavérre utaló magyar vagy idegen nyelvű kifejezés csak a korábbi rendeletben meghatározott, szigorú feltételeknek eleget tevő borok címkéjén jelölhető. forrásom a http://www.maipiac.hu/index.php/piaci-hirek-belfold/4891-szigoruan-szabalyozott-borokSzigorúan szabályozott borok
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2010.05.20. 12:29
Szigorúan szabályozott borok
Címkék: bikavér bor törvény
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr852017825
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.