Sok pálinkát iszik a magyar
Az elmúlt években növekedett a pálinkafogyasztás, egy magyar évente 3-3,5 liter tiszta szeszt iszik meg, a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból pedig 1,5 decilitert.
Még mindig több pálinkát állítanak elő bérfőzés keretében, mint kereskedelmi célból: az előbbi 5 millió liter évente, utóbbi pedig folyamatosan, évi 10 százalékkal növekszik, most 1,5-2 millió liter - derül ki többek között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-elemzési főosztályának adataiból.
A termelés 2008-ban ötödével nőtt az előző évekhez képest, úgy tűnik, sikerült a pálinkából jó értelemben vett divatot csinálni, egyre többen értékelik, élvezik olyan ínyenc módon, ahogy a borokat - véli Kasza Gyula közkapcsolati osztályvezető. A szakemberek szerint a növekedés egyik oka, hogy a pálinka szót az EU-csatlakozást követően levédette Magyarország, ezzel olyan nemzeti itallá lépett elő, mint a görögöknél az Ouzo vagy az olaszoknál a Grappa.