Ádám József elmondta: a sokak általrendkívülinek mondott évjáratot kettévágta az eső. A meleg, aszályos nyár után a szüretet korábban kezdhettük meg a szokásosnál. A száraz borok alapanyagát már szeptember 21-én elkezdtük szüretelni, kellően magas mustfokkal (21-22M°). Az édes borok alapjának szánt szőlők későbbi szüretét (a kitűzött cél a min. 25-26M°) sajnos az október 11-étől tartó esők egyre csak kitolták, majd teljesen lehetetlenné tették. Az azóta eltelt időszakban 200 mm feletti csapadék hullott, ami kilúgozta a szemeket és borzalmas ízű penésszel fedte be. Ezért csak kis mennyiségű jó minőségű édes bor alapanyagot sikerült szüretelnünk.A Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza kaposvári ügyvéd, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába.Mára sikerült kialakítani egy igényes, exkluzív borokat előállító, jól felszerelt pincészetet, ahol a hangsúly a minőségi bortermelésen van. A pincészet Európa földrajzi közepén, Tállyán található.A szőlőterületeken a 100-120 mázsa helyett terméskorlátozással csak 25-30 mázsa szőlőt termelnek hektáronként, melynek feldolgozása adja az alapot a kiváló borokhoz.A borász, Ádám József és a tulajdonos megtalálta a közös hangot, mindketten vallják, hogy a tokaji hírnevét vissza kell állítani, melyet csak minőségi borokkal lehet elérni."Korrekt és igényes pince, méltó Tállya "régi, szép híréhez"" - írja Alkonyi László - Tokaj iránytű borkedvelőknek 2009 - könyvében.Kapcsolat:Farkas Gézáné Palcsó IldikóSzent Benedek Pincészet0630 394 5249palcso.ildiko@t-online.huwww.szentbenedekpinceszet.hu ------------------------------------------------------------------- Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni. Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.© Copyright MTI Zrt. Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat. (c) mti Magyar Távirati Iroda Zrt. forrásom a http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5gf1sR9woM94-DXRuWZlYv1F8fqQg
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.12.14. 18:13
Tokajban befulladt az Aszú?
Címkék: tokaj aszú
OTS - Tokajban az idei szüretet vízbe fojtotta a természet.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr611597902
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.