A franciáké a cuvée - miért ne legyen Házasítás?
A különböző szőlőfajták - esetleg eltérő módon érlelt - borainak házasítására világszerte közismert és bevezetett név a cuvee. Akár kezdettől fogva együtt erjesztik a borokat, akár csak az érleléskor házasítják - a legtöbb borász talán éppen ezekre a boraira a legbüszkébb. Hiszen a megfelelő arányok összeállítása már-már művészet! Ezzel a módszerrel azonban nem csak ízeket hoznak létre, de javíthatnak bizonyos hiányosságokon is. (Savtartalom, alkoholtartalom, test.)
Kérdés, mit kezd az új helyzettel a hazai és nemzetközi borásszakma, hiszen már csak addig találkozhatunk a cuvée névvel a boltok polcain, amíg a már kereskedelmi forgalomban lévő borok kifutnak.
Egyik lehetőség, hogy a cuvée elnevezést egyszerűen elhagyva maradnak a címkén a felhasznált borfajták, esetleg a pincészet nevének kiemelésével. Hiszen a cuvée-t alkotó szőlőfajtákat a bor címkéjén részarányuk szerint csökkenő sorrendben eddig is fel kellett tüntetni. Legalábbis a hazai szabályozás szerint. Bár a betűméretekkel mostanában vigyázniuk kell a borászoknak... hiszen a minőségellenőrök ilyen indokokkal gyorsan a nyakukba varrnak egy bírságot. Ebből si látszik, hogy itt egy egységes szabályozásra lesz szükség.
Másik lehetőség, hogy méginkább megnő a fantázianéven forgalomba hozott házasítások száma, ám immár a nevet gyakran kiegészítő cuvée kifejezés nélkül. A hazai borforgalmazásban amúgy is egyre divatosabb a fantázianevek használata. Közülük legismertebb természetesen legismertebb a Bikavér, mely igen nagy múltra tekint vissza -ám ez a cuvéek tengerében ritkaság.
Harmadik lehetőség pedig - s jómagam ezt szorgalmaznám, hogy ki-ki próbáljon meg a maga nyelvén új fogalmat bevezetni a cuvée helyett. Minálunk a Házasítás igen szép szó lenne a Cuvée helyettesítésére, s nem is járnánk vele rosszabbul. Jól kifejezi, hogy az újonnan született egység több mint a részek puszta összege - már amennyiben jól sikerül a házasság, illetve a cuvée. Ha még szabad ezt a fogalmat használni. A fantázianevek további térnyerése nem lenne szerencsés, hiszen csak az eligazodást nehezítené. Ezt a lehetőséget meg kellene tartani a prémium kategóriának.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.11.20. 20:37
Házasítás
Címkék: franciaország cuvée bor
A legtöbb borkedvelő tudja, hogy ha cuvée-t [küvé] vásárol, többnyire valami nagyon kicentizett klassz dolgot vesz, ami több fajta bor házasításával - vagyis elegyítésével - született. A cuvée nevet azonban lassan elfeledhetjük - ugyanis az EU ezután kizárólag a franciáknak engedélyezi használatát, ahonnan az elnevezés származik.
A mai borpiaci túlkínálatban mindenki foggal-körömmel igyekszik építeni az imázsát. Nagyjából ebbe a folyamatba illeszthető a franciák kívánsága. Eredetileg valóban a pezsgőkhöz használt alapbort nevezték cuvée-nek, melyben már több fajtabor volt elegyítve. Ezt töltik a pezsgős palackokba, és adják hozzá az un. expedíciós likőrt, hogy beinduljon a második erjedés. Ennek eredménye a szénsavtermelődés, mely a pezsgők fő ismérve. Tehát a pezsgő alapborokról ragadt rá az elnevezés - előbb Franciaországban, majd a határain kívül - mindenfajta házasításra.
Igen sok prémium kategóriás házasítást dobtak piacra fantázianéven az utóbbi egy-két évtizedben. Bizonyos esetekben egy kiváló fekvésű dűlő nevét viselik ezek a borok, ahonnan a szőlő származik Iyen például a villányi Mayer Kopár Cuvée vagy a soproni Ráspi Kopár Cuvée. Mindkét bor több fajta, dűlőszelektált szőlőből készült. A Gere Kopár az említettekkel szemben levédett fantázianév, nincs köze a villányi dűlőhöz. Éppen olyan mint Polgárék új Credo Cuvée-je vagy Konyári már bejáratott Loliense-e, de a példákat itt aztán tényleg hosszan lehetne sorolni.
4 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr591540566
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
SLACÓ 2009.11.26. 13:57:08
A Házasítás szépen csengő magyar kifejezés, valóban tükrözi a lényeget ez esetben. Szerintem is jó megnevezés lenne a jövőben. Az adott borban lévő házasított szőlőfajták % - os arányban való megnevezésével a hátcímkén.
HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2009.11.26. 15:26:04
A bortörvény egyelőre csak százalékok nélkül kéri feltüntetni a fajtákat, de ma amikor mindenről tudni szeretnénk mi van benne, tényleg nem ártana a százalékokat is feltüntetni.
sziszi100 2009.11.29. 18:27:02
A pezsgő alapborhoz nem expediciós likört adnak, hogy beinduljon a 2.erjedés, hanem tirázs likört!
Az expediciós likörrel a kész pezsgőt ízesítik.
Az expediciós likörrel a kész pezsgőt ízesítik.
HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2009.12.04. 11:33:53
Köszönöm. Akkor most már pontosítok, ennyivel tartozom. A tirázs vizes vagy boros cukoroldat, mely beindítja azt erjedést, melynek a szénsav köszönhető. Élesztőbaktériumokat is tartalmazhat. Az expedíciós likőr pedig valóban csak a palack feltöltésére szolgál, miután az előbbi folyamat már lezajlott és kiszedték belőle annak nem kívánatos eredményét, a seprőt. Ha nem brut pezsgő készül, ezzel a likőrrel történik az édesítés.