Egy kis bortörténet: az első aszúbor az 1500-as évek végén Purcsin szőlőből készült, melyet Szepsi Laczkó Máté prédikátor, történetíró és persze megszállott borász – nevét ma a sátoraljaújhelyi mezőgazdasági szakközépiskola őrzi – készített. Tisztelete jeléül 1631 húsvétján Lorántffy Zsuzsannát elsőként ajándékozta meg a páratlan nedűvel. A XIX. század végi filoxéria-vész, a szőlő gyökértetű közismerten óriási pusztítást végzett, melynek fenyegetése az aszút is elérte. Erre a támadásra Waldbott Frigyes báró 1896-ban talált megfelelő védelmet egy új fajtagyűjteménnyel úgy, hogy a filoxérának már ellenálló, amerikai szőlőalanyra oltott vesszőkkel telepítette be a területet. A filoxéria-vész után telepített ősi szőlőfajták megőrzésének és a hagyományos aszúkészítési technológia összhangjának köszönheti különleges gyümölcsös zamatát és egyedi vörösarany színét az az 1998-as ötputtonyos aszú, amely a tolcsvai Boszorkány-dűlőn termő szőlőből származik. Készítőjénél, Únyi Ferenc borász únyi pincészetében alig háromszáz palack lelhető fel az egykori, lassan kifogyóban lévő fajtagyűjteményből.Borkincsek a Boszorkány-dűlőn
(x)