Finom borok, pocsék tökipompos - Elkezdődött a Borfesztivál
Fotó: STOP/Oroszi Babett
Szerdán nyitotta meg kapuit a 18. Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál a Budai Várban, ahol 15 ország 250 borászata képviselteti magát. A borok közül mi a különlegesebbeket kóstoltuk meg: ittunk csokoládé ízű bort, jégbort és kipróbáltuk a mazsolabort is. Persze nemcsak az önfeledt italozásra fordítottunk időt, gondoltunk a másnapra is, beszereztünk például egy olyan port, ami állítólag csökkenti a macskajaj tüneteit.
Borfesztivál 250 borászattal, több száz fajta borral - a hívogatónak szánt adat első hallásra ijesztőnek tűnhet még az alkoholfogyasztásban jártasaknak is. Hiszen elég csak minden tizedik borászat kínálatába belekóstolnunk, máris több mint 2 liter minőségi bort ittunk meg, ami azért nem kevés.
A fesztiválra megérkezve kiderül: sajnos az élményt nem adják ingyen. A napi belépő 2 300 forint, amely tartalmaz egy egyébként 700 forintért árult kristálypoharat. A kóstoláshoz viszont a belépő megváltása nem elég, ahhoz újra a kasszához kell járulnunk: a rendezvény fizetőeszköze a kóstolójegy, amiből egy darab 100 forint. Mielőtt megváltjuk a jegyeket, besétálunk a helyszínre, hogy feltérképezzük az árlapokat: a legtöbb bor 2-3 kóstolójegybe kerül, a különlegesebbekért 5-6-ot kell fizetni, de persze vannak ennél jóval drágább tételek is, mint például az 1972-es Tokaji aszúesszencia, amiért nem kevesebb, mint 130 kóstolójegyet kérnek.
Fincsi csokibor
Fotó: STOP/Oroszi Babett
Orvul üt
Pohárban a jégbor
Fotó: STOP/Oroszi Babett
A jégbor után a mazsolabort ízleltük meg a görög borok házánál, ami ugyanolyan édes volt, mint a jégbor, mégis más ízvilágot tárt elénk. Hogy mitől mazsolabor a mazsolabor, azt a kóstoltató nem tudta megmondani, azt viszont hangsúlyozta, hogy a borászok lenézik ezt a fajtát. Szerintük ugyanis az édes bor nem igazi bor, viszont a vendégek szeretik, úgyhogy megéri forgalmazni.
Beszélgetés közben több borásszal is kitértünk a gazdasági válság hatásaira, és mint kiderült, eléggé megosztottak a témát illetően. Míg egyikük egyáltalán nem érez negatív változást 2008 szeptembere óta, addig mások 20-30 százalékos forgalomcsökkenésről számoltak be. "A középosztály fogyasztásáról már nem is beszélhetünk. Teljesen eltűntek" - tudtuk meg a Hangácsi és fia Pincészetnél.
Por másnaposság ellen!
Hamiplacc
Fotó: STOP/Oroszi Babett
Kifelé menet már kissé mosolyogva botlottunk bele a fesztivál leghasznosabb standjába, ahol egy olyan pezsgőporhoz lehet hozzájutni, amely állítólag enyhíti a másnaposság tüneteit. A standnál álló hölgy tanácsa szerint a készítményt a buli után vagy másnap kell meginni, így kevésbé lesz borzasztó a józanodás.
Amit mindenképp kerüljenek el a rendezvényen, az a tökipompos stand. Mi hatszáz forintnak megfelelő kóstolójegyért hideg, frissnek még messziről sem nevezhető tökipompost kaptunk, felesleges pénzkidobás volt.
A borfesztivál egészen vasárnapig tart, aki teheti, látogasson ki, a nem borszakértőknek is élmény az esemény. Már a nyitónap délutánján több százan sétálgattak pohárral a kezében a standok között.
forrásom a http://www.stop.hu/articles/article.php?id=541038