SPIRITuális örömök
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.07.08. 08:08
Pálinka, snapsz vagy éppen likőr legyen?
Címkék: pálinka ital
Pálinka, snapsz vagy éppen likőr legyen? Bár az elnevezések egymástól eltérő szeszes italokat rejtenek, egy dolog mégis közös bennük: a hatás garantált. Akár egyetlen slukkra. A pálinka alapmértékegysége 2 cl – amit Bajorországban „Stamperlnek”, itthon stampedlinek nevezünk. Ami viszont fontos különbség, hogy bár a mértékegység mindenhol ugyanaz, mégsem mindegy, hogy pálinkát (2002. július 1-je óta hungaricum), snapszot (vagyis magas alkoholtartalmú esszenciát) vagy éppen likőrt hörpintünk.
képgaléria
A spirituózokat, azaz a hétköznapi szóhasználatban snapsznak nevezett folyékony élvezeteket különféle gyümölcsök természetes erjesztésével és lepárlásával hozzák létre. Minimális alkoholtartalmuk 15 százalék. A pálinka 100 százalékos, kizárólag tiszta gyümölcsből készült párlat, melyhez nem kerül finomszesz vagy aroma. De a 100 százalékos gyümölcspárlat is csak akkor pálinka, ha minimum 37,5 százalékos alkoholfokkal rendelkezik. Az európai uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország használhatja. Azok az italok, melyek nem felelnek meg e kitételeknek, csak szeszes ital néven kerülhetnek forgalomba.
Bár régebben elsődlegesen a falusi lakosság körében volt szokás a napot és a torkot egy pohárka pálinkával – kerítésszaggatóval, papramorgóval – bemelegíteni, mára a gyümölcspálinka a minőségi és igazán nemes italok között szerepel. Sőt: megelőzi a gyümölcsjellegű italokat és a gabonapálinkákat is, mint például a brandyt, a likőrt, a rumot, a gint, sőt a whiskyt is.
Károly Róbert udvarában a király feleségét az élet vizével (aqua vitae), vagyis pálinkával kúrálták. Mátyás korában már különbséget tettek a gyümölcsből és a gabonából készült párlatok között. A pálinka szó – noha akkoriban még a gabonapárlatra használták – a XVII. századtól terjed el.
képgaléria
A snapsz sem mai „fenegyerek”: Németországban ez a neve minden olyan „vizecskének”, amit „gyorsan kapunk magunkhoz”, felmelegít és jót tesz testnek-léleknek egyaránt. Ezen az ital színe és íze sem változtat, de az sem, hogy hol készült. Délen, a Rajna- és a Bodeni-tó mentén szedett ízletes gyümölcsökből „gyümölcsvíz” készül, a Fekete-erdő bokrainak bogyós terméseiből pedig lágy, selymes és illatos gyümölcspárlatok kerülnek a poharainkba.
A pálinkás-snapszos pohár alul öblös, felül szűkülő szájú. Az italt szobahőmérsékleten, kezünkben kicsit megmelengetve ajánlott inni, mert így lélegezhetjük be legjobban illatát, a szájban megforgatva és a szájüreg minden szegletébe eljuttatva pedig érezni lehet az érett gyümölcs zamatát.
A pálinkák mellett nem szabad megfeledkezni a „kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság” igazságáról sem: vagyis a likőrökről..
A legismertebbek között szerepel például a Németországban gyártott Jägermeister vagy az Underberg. Utóbbit 1846-ban Hubert Underberg alapította, a cégcsoport tavaly ünnepelte fennállásának 160. évfordulóját. A kiváló minőségű, hisztaminokban szegény és B-vitaminban gazdag gyomorkeserű hozzávalóit még ma is személyesen a vállalat tulajdonosai választják ki. Az ötödik generációt képviselő tulajdonos-családtagok 43 országból szerzik be a digesztív elkészítéséhez szükséges gyógynövényeket. Éves forgalmuk eléri az 500 millió eurót, a terméket naponta körülbelül egymillióan fogyasztják.
képgaléria
A világ több mint 70 országában ismerik ma már az 1878-ban Wilhelm Mast által alapított gyár termékét; a wolfenbütteli vállalat 2006-ban 76,5 millió 0,7 literes Jägermeistert állított elő. A gyógynövénylikőrt tulajdonképpen a gyáralapító fia, Curt Mast készítette 1934-ben, saját receptje alapján. A piacon 1935-ben jelent meg. Ugyanebben az évben Mast márkajegyként levédette a „Jägermeister” nevet és a hozzá tartozó Hubertus-szarvasfejet is. Hogy mi is rejtőzik a Jägermeisterben? Nos: 56-féle gyógynövény, gyümölcsök, gyökerek, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, sáfrány, koriander… és persze némi titok Curt Mast receptúrájából. Mindenesetre a naponta előállított 370 ezer üveg Jägermeister is olyan ital, amire csak annyi mondható: igazi SPIRITuális élvezet…
Dósa Mónika
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr131233577
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.