A borkóstoló programok egyre népszerűbbek Magyarországon, és ezzel együtt a tehetős pincelátogatók igényei, elvárásai is megváltoztak az utóbbi években.Borkóstolás Tokaj-Hegyalján
Az igényes borkóstolókat ma már nem elégíti ki a régen szokásos program, amely korábban csak a pincészet bejárásából, a kóstolásból és a hazajutási kísérletekből állt. A kóstolás mellett sokan wellness- és különféle szabadidős programokon és borvacsorákon vesznek részt, és több napot is rászánnak arra, hogy megismerjék az adott borvidéket.
Az a keresett szolgáltató, aki a borkóstolás mellé tud egyéb programokat is kínálni a vendégének. Egyre több olyan pincészet van, amelyiknél a borkóstoláson kívül családi programokra, például lovaglásra is van lehetőség.
Arról nem készült statisztika, hogy hányan vesznek részt szervezett borkóstoló programokon, arra vonatkozóan viszont vannak adatok, hogy a többi turisztikai kínálathoz képest egyelőre sokkal kisebb százalékban vesznek részt bortúrákon az emberek.
A témakörben tavaly a Gfk Hungária Piackutató Intézet végzett kutatást. A tanulmány szerint a bortúrát a legtöbben gasztronómiai programokkal és fürdők látogatásával, wellnessprogramokkal kötik össze, a megkérdezettek kisebb aránya párosítja biciklizéssel, horgászattal vagy egyéb tevékenységgel. Az érdeklődő, tehetősebb nyugdíjas korosztály gyógyfürdő-látogatással egészíti ki a borkóstolást.
Az ország 22 borvidéke közül természetesen Tokaj jut először az emberek eszébe, ha borturizmusról beszélünk, de Villány, Eger, Szekszárd mellett egyre többet tudnak a kisebb borvidékekről is.
Ahhoz, hogy a hordói tartalmával elégedett borász a saját pincészetében kóstoltasson és vendégeket fogadjon, meg kell felelni a Borúti Karta előírásainak, bizonyos higiéniai feltételeknek. Ide tartozik például a megközelíthetőség, a parkolóhelyek biztosítása, ezenkívül ismernie kell a régió borait, a borvidéket. A borkóstoltatáshoz emberismeret és intuíció is kell.
A tokaji Disznókő Szőlőbirtokra látogatók idegenvezetővel járhatják be az ültetvényt, a program pedig nem ér véget a három-, vagy hatféle nedű megkóstolásával. A vendégek különleges gasztronómiai élményben részesülhetnek a Sárga Borház Étteremben, ahol kifejezetten a pincészet boraira komponáltak különleges fogásokat.
A pirítóson és balzsamecetes zöldsaláta ágyon tálalt libamáj terrine-hez például egy 2004-es, 4 puttonyos tokaji aszút ajánlanak, a “paradicsom-paprikával és friss bazsalikommal megtömött pisztráng roston sütve” nevű fogáshoz pedig késői szüretelésű Tokaji Furmintot adnak.
A birtokon meg lehet kóstolni a különleges natúreszenciát is, ami tulajdonképpen a saját súlyuk alatt összenyomódott aszúszemekből kifolyó mézszerű ital. Cukortartalma nagyon magas, de alkoholtartalma alacsony, 2-3 százalék. A jobb évjáratok valóságos nektárok, egészségmegőrző tulajdonságuknak köszönhetően. A natúreszenciákból mindössze pár száz palack jelenik meg évente, akár több mint százezer forintba is kerülhet egy fél literes üveg.
A jövőben arra is lesz lehetőség, hogy a vendégek önálló piknikre induljanak a szőlőbirtok területén. Térképpel és helyi kulináris különlegességekkel, erdőhorváti pereccel és libamájjal ellátott kosárral felszerelkezve fedezhetik fel a birtok területét. Akik többet szeretnének tudni a tokaji borokról, szeminárium-jellegű borkóstolókon vehetnek részt.
A birtoklátogatásra egyre több fiatal felnőtt, harmincas éveiben járó menedzser, kisgyermekes család érkezik, de sok a nyugdíjas csoport is. Ha csak háromféle borral szeretnénk közelebbről is megismerkedni, akkor a kóstolás 1400 forintba kerül, hatféle bor esetén ez az ár 2800 forint. A szőlőbirtok közelében két négycsillagos szálloda is található, így a hazajutás sem okozhat problémát.
Aki szeretne ellátogatni a Disznókő Szőlőbirtokra, annak érdemes minél előbb bejelentkeznie, ugyanis számos szakmai vendég, borklub és leendő borász érkezik rendszeresen a pincészetbe.
A borkóstoló programokon való részvétel ma már nagyon trendinek számít a fiatalok körében.
A Tokaj-hegyaljai borvidéken található négycsillagos hotelhez tartozó Andrássy Pincészet 1-2,5 órás programokat kínál, amely során a vendégek a borüzemet és a palackozót is megtekinthetik, és az időjárástól függően kimehetnek a szőlőbe.
Kedden, csütörtökön és szombaton biztos, hogy rendeznek borkóstolást, ha sok az érdeklődő, egy nap kétszer is. A kóstolás 1990-4500 forintba kerül személyenként, az elfogyasztott borok arányában.
A borkóstolást érdemes összekötni egy másfajta, külsőleg hatásos vinoterápiával: a szálloda Wine Spája egyedülálló wellnesskezeléseket kínál, amelyekhez saját fejlesztésű, szőlőből, szőlőmagból és borból készült VinoSense kozmetikumokat használnak. A VinoSense termékek elkészítéséhez használt a szőlő a kúriához tartozó Andrássy Pincészet területeiről származik.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.04.15. 16:16
Borkóstolás Tokaj-Hegyalján
Címkék: tokaj bor borkóstoló tokaji tokaj hegyalja
április14
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr161066822
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.