Kvassay sauvignon blanc: szőke bor
A jó időre koncentrálni esős napokon vigasztaló. Ilyenkor könnyebb azt is elhinni, hogy nem ázunk el Orfűn medvehagyma gyűjtögetése közben, ha egy pohár jó bor erősít meg hitünkben. Merthogy medvehagymázni készülünk a hétvégén, kisfiam egyszerűen medvézni, de megígértem neki, hogy ha azt is találunk a Mecsekben - mármint medvét -, akkor hazahozhatja
A medvehagyma napok programjában szereplő sok tudományos előadás közül nekem leginkább a gasztronómiai kóstolók szerepelnek, meg ugye már tavaly felcsigáztak a kollégák a medvehagymás borral… Az esti borom most nem medvehagymás, de szerintem egy pogácsához kiválóan illeszkedik, és még sorolhatnánk, mihez. Például a medvehagymás rántott pontyhoz vagy a medvehagymakrémes pirítóshoz. De egy mediterrán, tengeri herkentyűs ételt is megbolondíthatunk fokhagyma helyett medvehagymával és ahhoz aztán abszolút jól megy egy sauvignon blanc. Egy fiatal villányi borász fiatal fehérbora most vizsgálódásunk tárgya. Kvassay Levente húszas évei elején jár még, de máris egy családi borászatot vezet, ahol természetesen szorgos női kezek segítik minden lépését. És már az első lépések is sikeresek voltak, hiszen tavaly két bora is elnyerte Baranya megye bora címet. Néhány hektáron gazdálkodnak, de ezen felül némi szőlőt még vásárolnak is. Például fehérbornak valót, így a sauvignon blanc sem saját tőkékről való. Ennek ellenére úgy bánt vele a borász, mintha édes gyermeke volna – az is, nem kétséges, már az első korty meggyőz róla. A pécsi borvidékről származó szőlő Villányban talált otthonra és egy modern, trendinek is nevezhető bor készült belőle. Ami ráadásul nagyon barátilag lett beárazva, de erről majd később. A világosszőke bor némi rózsaszínes reflexekkel mutatkozik be, a színvilága azt sejteti, hogy itt könnyed, friss bor következik. A folytatás nem csalódás, illatban hozza a fajta egresre és csalánra emlékeztető jegyeit, de már itt is megjelenik a körte, ami ízben még intenzívebb. Friss gyümölcsök, talán egy pici maradékcukor, nem túl erős savak. Helyenként olyan a korty, mintha éppen a fáról leszedett, jonagold almába harapnék. A korty után marad egy kis kesernyés utóíz, de ez nem igazán zavaró. Kvassay Pincészet
Könnyed társ ez a bor könnyű ételekhez, hal, csirke, saláta, jól illeszkedik, könnyen alkalmazkodik, nem nyomja el, sőt szépen kiemeli az ételek értékeit. Jó ivású bor, azaz étel nélkül, csak úgy is megállja a helyét, és még az sem szentségtörés, ha egy apróbb löket szódával bolondítjuk meg. Ráadásul mindösszesen 700 forintot kérnek érte. Várom a hétvégét és a második pohár után már el is hiszem a meteorológusoknak, hogy szombaton legalább húsz fok lesz és napsütés!
Sauvignon Blanc 2008
Ára: 700 forint
forrásom a http://bama.hu/helyi-ertek/egyeb/kvassay-sauvignon-blanc-szoke-bor-223238