Göcseji csülkös-káposztás bab |
Belevalók: 40 dkg savanyú káposzta, 30 dkg tarkabab, 1 csülök vagy 4 köröm, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 3 evőkanál liszt, 3 dl paradicsomlé, só, pirospaprika.A babot előző este beáztatom. A húst 2 liter vízben felteszem főni, s mikor már félpuha, következik a káposzta és a bab. Megsózom és puhára főzöm. A zsírral és a liszttel világos rántást kutyulok, belekeverem a reszelt hagymát, a paprikát és a paradicsomlevet. Jól összefőzöm, és a leveshez adom.forrásom a http://www.receptmania.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=4472&Itemid=26 |
*
Fordítsuk komolyra a szót. A ráncfelvarrt, trendi formatervezésű tél észrevétlenül kihátrál a hátsó ajtón, anélkül, hogy valódi arcát megmutatta volna, de ez nem ok arra, hogy ne készítsünk el egy hamisítatlan, nehéz, komor téli fogást, a toros káposztát. Ezúttal mangalica alapokon.
A jó hír az, hogy toros káposzta valójában nem létezik, ergo elrontani se igazán lehet. A neve tulajdonképpen csak arra utal, hogy a sertés bármelyik, éppen kéznél lévő részét felhasználhatjuk. Én igyekeztem olyan alkatrészeket belefőzni, amiket amúgy csak ritkán használok, ettől olyan jó kis toros hangulat tud kerekedni. Még pálinka nélkül is, hát még azzal együtt.
Vidéki rokon nincs, disznótorra sajna esély sincs, kénytelen voltam most is a piacra hagyatkozni és minél többféle húst beszerezni. Végül vettem sózott mangalica szalonnát, mangalica combot, kolbászt, füstölt combot, két kis vékony sertéskörmöt, meg egy fél füstölt sertésfejet, ez utóbbi elég rémisztő, pedig mintha még barátságosan mosolyogna is. (Vagy kacsint??) Vettem mangalica disznósajtot is, de az nem fog szerepet játszani a receptben.
A szalonnát zsírjára pirítom, erre tetemes mennyiségű finomra vágott hagyma kerül, pár gerezd fokhagyma, majd egy jóadag házi kalocsai pirospaprika következik (fogytán a készlet egyébként, csak jelzem az illetékeseknek). Erre az alapra jön a kockára vágott comb és a füstölt comb, és a lesikált, két részbe csapatott körmök. (Fontos, hogy még a hentes csapja, mert otthon nem fog sikerülni senkinek.) Mikor kicsit lepirulnak a húsok, felönthetjük egy kevés vízzel. Bors és majoranna következik. Sózni egyáltalán ne sózzuk, mert ezek a füstölt húsok, meg a sózott szalonnák nagyon trükkösek ám. Tehetünk bele babérlevelet és köménymagot is, mert ez kicsit könnyíti az étel emésztését, ami amúgy nagy kihívást jelent ehhez nem szokott gyomroknak.
Ráfektetjük a füstölt fejhúst is, vagy amit vásároltunk még a hentesünkél, gyógyszerészünknél. Hagyjuk, hogy a víz elfőjön, majd ráteszünk 1-2 paradicsomot, és tv paprikát, majd kb annyi savanyú káposztát, amennyi tömeget a húsok összesen nyomtak. Felöntjük annyi vízzel, ami még nem lepi el a káposztát, de már majdnem. Mehet rá egy kevés csípős pirospaprika, és a karikára vágott kolbász is.
Lefedve főzzük igen sokáig. Kevergetni se nagyon kell, meg nem is nagyon lehet. Amikor a káposzta puha, a körmön lévő hús leválik a csontról, és a fejhús is elrágható, gyakorlatilag készen vagyunk. Tejfölös habarással besűrítjük a levét, megkóstoljuk, és ekkor teszünk hozzá annyi sót, amennyit igényel, valamint még egy kevés borsot és majorannát.
Lehet tálalni, tejföllel, fehér kenyérrel. És most már tényleg ajtót mutathatunk a télnek.
forrásom a http://dibbuk.blogter.hu/119244/toros_kaposzta
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15 dkg tarkabab, 30 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt oldalas, 2 fej vöröshagyma, 1 fokhagyma, piros csemegepaprika, babérlevél, 1 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, só
A beáztatott babot a füstölt oldalassal és a babérlevéllel, sóval félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát. Egy evőkanálnyi zsírban vöröshagymát pirítunk, hozzáadunk egy gerezd fokhagymát, kikeverjük a tejföllel, és a kész ételbe öntve forraljuk.
Legfinomabb ha vegyes húsokból készítjük (zsíroshús, színhús és köröm).
Zsíron megfonnyasztunk 2 fej vöröshagymát, és beletesszük a húsokat. Megszórjuk édes paprikával, felöntjük kb. kétszer annyi vízzel.
Amikor már félig megfőtt, hozzáadjuk a vágott savanyú káposztát. Ha szükséges, most sózzuk. Együtt készre főzzük.
Ne legyen leveses az állaga!
forrásom a http://disznotor.blog.hu/2007/10/03/kaposztas_husetelek_receptek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Csülkös székelykáposzta
Hozzávalók: 1 kg kicsontozott csülök, 30 dkg sertéslapocka, 2 kg savanyú káposzta, 1 nagyobb hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl tejföl, 10 dkg császárszalonna, 15 dkg rizs, só, őrölt pirospaprika, 3 babérlevél, bors, oregánó, majoránna, kömény, 1 marhahúsleves kocka.
A csíkokra vágott császárszalonnát megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott, kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal. Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk. Beletesszük a káposztát, a forró vízben megmosott rizst, a leveskockát. Fűszerezzük 1 kávéskanálnyi sóval, 1–1 evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1–1 késhegynyivel a többi fűszerből. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk. Letakarva 15 percig takarékon főzzük. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban átforrósítjuk. A tűzálló tálban rakjuk az asztalra. Kis tálkában tejfölt és friss, fehér kenyeret kínálunk hozzá.
forrásom a http://duhiiren.multiply.com/journal/item/25/25
-----------------------------------------------------------------------------------
Vecsési babos káposzta
Hozzávalók: 75 dkg vecsési savanyú káposzta, 1 kisebb, főtt füstölt csülök, 1 füstölt sertésfarok (vagy köröm), 25 dkg előző este beáztatott, nagy szemű tarkabab, 15-15 dkg füstölt szalonna és vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1-1 evőkanál piros fűszerpaprika és ételízesítő, 1 mokkáskanál törött fekete bors, a tálaláshoz 2 dl tejföl és egy hegyes csípős paprika.
A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a finomra vágott hagymát megpirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és felengedjük a csülök főzőlevével. Beleszórjuk az ízesítőket, majd puhulási sorrendben, egymás után egyórás időközökben beletesszük a füstölt húst, a babot és a káposztát. Ezután hozzáadjuk a közben kis kockákra vágott csülökhúst. Jól összefőzzük. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk, csípős paprikával feldíszítjük és friss kenyérrel kínáljuk.
forrásom a http://duhiiren.multiply.com/journal/item/25/25
-------------------------------------------------------------------------------------
Hajdúkáposzta
Hozzávalók (6 személyre): 80 dkg füstölt sertéshús, forrásom a http://www.hunano.extra.hu/receptek/K%E1poszt%E1s%20%E9telek.html
15 dkg zsír,
20 dkg vöröshagyma,
pirospaprika,
kevés köménymag,
20 dkg füstölt kolbász,
só
Elkészítése: A megtisztított, karikára vágott hagyma felét a zsír felében megpirítjuk, hozzákeverjük a köménymagot, beletesszük a kimosott savanyú káposztát, ráöntünk kb. fél liter vizet, és megsózva puhára pároljuk. A füstölt húst két cm nagyságú kockákra vágjuk. A megmaradt zsírból, hagymából és a paprikából pörköltlevet készítünk, és benne a húst puhára pároljuk. Mielőtt a hús megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt. Végül összekeverjük a káposztát a pörkölttel, az egészet újra felforraljuk, és forrón tálaljuk.