Kiskőrösi legényfogó leves
Hozzávalók: 25 dkg báránycomb, egy csomag leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, egy csipet őrölt szerecsendió, 1-1 ek. friss, apróra vágott tárkony, kakukkfű, fél citrom leve, 4 db fürjtojás, só, fehér bors
Elkészítés: A vajon lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a felkockázott, sóval, őrölt fehér borssal ízesített báránycombot és a megtisztított, feldarabolt zöldségeket is. Felöntjük csontalaplével vagy vízzel. Hozzáadjuk a tárkonyt, a kakukkfüvet és a szerecsendiót. Ha a hús puhára főtt, a levest ízesítjük a citromlével, apróra vágott petrezselyemzölddel. Végül keményre főtt, félbe vágott fürjtojással tálaljuk.
Rozmaringos bárányborda
Hozzávalók: 1,2 kg bárányborda, 8 db apró répa, 20 dkg vékony szelet húsos szalonna, 20 dkg füstölt sajt, 40 dkg burgonya, fél dl tejszín, só, bors. A pácléhez: olaj, mustár, rozmaring, kakukkfű, só, fehérbors.
Elkészítés: A báránybordákat sózzuk, borsozzuk, vágott rozmaringgal, kakukkfűvel megszórjuk, mustárral átkenjük, leöntjük olajjal, majd a hűtőben, néha megforgatva 1-2 napig érleljük. A pácolt bordákat rostlapon vagy serpenyőben kevés zsiradékon átsütjük úgy, hogy a közepe rózsaszín maradjon. Nem szabad túlsütni, mert akkor száraz, kemény lesz a hús. Közben a burgonyát megfőzzük, áttörjük, sóval, borssal ízesítve, kevés tejszínnel, sűrű, kemény pürét készítünk, habnyomó segítségével csillag formájú halmokat nyomunk egy kiolajozott tepsi aljára, majd a sütőben pirosra sütjük. A répákat megtisztítjuk, szintén megfőzzük, becsavarjuk egy-egy szelet sajtba, illetve szalonnacsíkba, és sütőben pirulásig sütjük. Tálaláskor a báránysültet friss rozmaringgal és kakukkfűvel díszítve, a burgonyacsillagokkal és a csőben sült répával kínáljuk.
Csokiban lubickoló karamellás körték
Hozzávalók: 4 db körte, 4 ek. cukor, 2 dl rozé bor, 1 kk. áfonyalekvár, csipetnyi fahéj, 2 dl csokiöntet
Elkészítés: A cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a borral, fahéjjal, és áfonyalekvárral ízesítve simára keverjük. A félbevágott, kimagozott körtéket a boros lében nem túl puhára pároljuk. Tálaláskor a körtéket a csokiöntetre tesszük, s meglocsoljuk a karamellás sziruppal.
Az összeállítást készítette: Harnos Zsuzsanna
forrásom a http://www.blikk.hu/eletmod/husveti-fogasok-az-unnepi-asztalra-139802.html