A borkóstoláshoz több kell a kiváló ízlelőképességnél. Használni kell az agyat is – állítja egy római kórház kutatócsoportja. A tudósok arra szerettek volna választ kapni, van-e különbség a borivásban képzett és képzetlen ember agyhullámai között. Felfedezték, hogy a tanulás nemcsak az ízlelés minőségét befolyásolja, hanem meghatározza azt a módot, ahogyan az agy reagál a bor ízére. A vizsgálat alkalmával a kutatók hét profi borkóstoló és hét átlagos borivó agyhullámait vizsgálták. Az EEG mindkét csoportnál erős aktivitást mutatott az agy örömközpontjában. A megdöbbentő különbség az agykéreg tevékenységében volt: amíg a borszakértőknél a gondolkodásért felelős rész robbanásszerű aktivitását rögzítették, addig az amatőr borivók agykérgében semmiféle reakciót nem tapasztaltak.
forrásom a http://www.bama.hu/orszag-vilag/tudomany/robbanasszeru-agymukodes-a-profi-borkostoloknal-213402