Nemcsak sznoboknak! Bor és étel harmóniája a La Marédában
Léteznek-e szabályai a bor és az étel párosításának? Igen léteznek, és nemcsak a sznob világnak adatik meg, hogy pár jó falat után olyan borokat engedjen le a torkán, melynek ízei nem elnyomni, hanem felerősíteni hivatottak a gasztronómiai élvezetet.
Ennek megismertetésére egy győri mesterszakács, Suga Péter és országunk hat borásza vállalkozott, hogy közösen összehozzanak egy bor és étel kalauzt.
![]() |
Suga Péter feleségével, Zitával. |
A La Maréda étteremben kedden megrendezett sajtótájékoztatón a főszakács a könyvében szereplő ínycsiklandó ételek közül elkészített jó néhányat, melyek mellé remek borokat kóstolhattunk. Az eredmény fantasztikus volt, a finom falatkák és a borok tökéletes harmóniába kerültek.
Suga Péter elmondása szerint a könyvben arra tett kísérletet, hogy megmutassa, miként lehet igazán elérni és élvezni a bor és étel harmóniáját. Emellett fontosnak tartja, hogy az étel el ne nyomja a bor sajátos karakterét, hanem inkább segítse azt kibontakozni, és az olvasó abban a csodában részesüljön, ahogy étel és bor, akár egy nő és egy férfi, egymásra talál. A receptek leírásánál igyekezett egyszerűen elmagyarázni az elkészítést, hogy minden sütni - főzni vágyó könnyedén eligazodjon a könyvben.
![]() |
Szabó József, dr. Vaszari László, Suga Péter, Szabó László a sajtótájékoztatón. |
A borok kiválasztására is nagy gondot fordított, ebben hat híres borász segítségét kérte. Elképzeléseinek megvalósításában két Villányi - Bock, Polgár - és két Tokaj – Hegyaljai - Oremus, Szepsy - borászat mellett két Pannonhalmi borászat, az Apátság és a Vaszary Pincészet is támogatta.
A végeredmény magáért beszél, ízlésesen kidolgozott könyv igényesen összeállított ételekkel és hozzávaló borokkal. Készíthetjük az ízlelőbimbóinkat!