Egy elegáns csopaki bor Ilyen új színképvonal a magyar borászat egyre színesebb és szélesebb spektrumán a kis csopaki Tamás Pince is. Csopak ugye borra termett kisvilág, változatos, néha rikítóan piros talajából (permi vörös homokkőre, triász-mészkőre és dolomitra vagy pannonhomokra, netán kristályos palára, márgára és löszre rendzina és erdőtalajok krémjét kente az idő) pompás borok nőnek. Itt van úgy 2 szép hektárja a fiatal borásznak , aki tulajdonképpen organikusan, a kemikáliákat minimalizálva szőlészkedik-borászkodik, fajélesztőt nem használ, hordóban erjeszt és érlel, a fehérborokat 9-11 hónapig. forrásom a http://www.balaton.hu/?page=hirek&hir_lang=1&hir_akthely=58&hir_rovatid=151&hir_hirid=14349
Nagyszerű, hogy a magyar borvilág mennyire él, fejlődik. Egymás után tűnnek fel az új nevek, az olyan fiatal borász hölgyek és urak, akik nagy tudással finom és egyedi borokat készítenek szerte ebben az országban, minden hatalmat a borászoknak, ők jól csinálják.
A Szürkebarát ugye a Pinot gris, ősidők (a XIV. század) óta itthon van nálunk is, az utóbbi években az olasz bormarketing világsztárrá tette. Bogyóhéja lilás-kékes, innen borunk rozés megjelenése. A szürkebarát a világos, könnyű reduktív bortól a sárga, testes, mély változaton át az olajos, botritiszes édes borig sok mindenre képes; Tamás szürkebarátja olyan, amilyen régen lehetett egy jól sikerült csopaki szürkebarát. Meghökkentő, vicces rozés hagymahéj-színe van, tiszta, érett gyümölcsös, elsőre zárkózott illata. Érdemes kicsit melengetni a pohárban, mert kinyílik egy meleg, palackbukéval színezett, színesebb illat benne.
Lágy faktúrájú, finom savú, karcsú szerkezetű bor szinte konyakmegy-gyes-pemetecukis felhangokkal, magas, de harmonikusan a szerkezetbe simuló alkohollal, az ízgörbén végigvonuló ásványos-sós kesernyével és feszültséggel a nyelven. Tartalmas, közepesen hosszú utóíz. Kiegyensúlyozott, elegáns, zamatos és értelmes, de nem túl mély és nem nagyon komplex, nem igazán titokzatos karakter. Egyszerű és elegáns megjelenés, az egyik legjobb magyar borhonlap professzionális, gyönyörű fotókkal, antiglobalista szövegekkel.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.02.06. 12:42
Csopaki bor
Címkék: csopak bor szőlő tamás pince
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr81926376
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.