2 káprázatos hely, ha borozni szeretnél
Egy kis ízelítő a vörösbor hatásaiból
A borban nagy koncentrációban jelen lévő vegyületcsoport, a fenolok antioxidáns, azaz szabadgyök-megkötő képességgel rendelkeznek. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy a szabad gyökök, a korai öregedés és a daganatos betegségek kialakulása mellett, az érfal megbetegedéséért is felelősek.
A borban található flavonoidok serkentik az úgynevezett jó koleszterin – HDL – képződését, és megakadályozzák az érelmeszesedést, a koleszterin lerakódását az érfal belsejében. A bor továbbá gátolja a vérlemezkék összecsapódását, azaz a vérrög képződését, amely a szív ereibe jutva infarktushoz vezethet.
Ha még többet szeretnél megtudni a vörösbor jótékony hatásairól, kattints ide!
2 káprázatos borlelőhely
Ha már elhatároztad, hogy egészséged egy finom bor mellett szolgálod, olyan helyen tedd, ahol nemcsak a borok finomak és jó minőségűek, hanem az ételek is egészségesek és különlegesek. A kiszolgálásról és a környezetről már nem is beszélve. Felderítettünk két nagyszerű helyet.
Borkatakomba Budafokon
A „pezsgő és borok” városa, Budafok mintegy 40 km borpincéjéből a legnagyobb múlttal rendelkező étterem. Különlegességét nemcsak az impozáns borlapnak, hanem az étterem kialakításának és a speciális szolgáltatásoknak is köszönheti. Az érkező vendégeket a házigazda köszönti. Az aperitif elfogyasztása után a ház borásza ismerteti a világhírű magyar borokat bemutató kiállítást és a bormúzeumot.
Ha vacsorázni szeretnél
Az étterem négy különböző teremből áll. Közülük talán a Hordóterem ígéri a legkülönlegesebb élményt. Valódi, hatalmas boroshordók belsejében alakították ki az ülőhelyeket, így szinte teljesen elszigetelve költhetitek el a kiválasztott borvacsorát, gyertyafény és borkóstoló mellett. A bejárathoz legközelebb eső első hat hordóban Magyarország borvidékeit bemutató kiállítást rendeztek be, a neves hazai termelők kiváló borainak felvonultatásával, így nemcsak romantika, kellemes ételek, hanem egy kis „bortudomány” is vár rád.
Ha mulatni mennétek
Az étterem központi terme a Színházterem. A terem végében a jól megvilágított színpadon Báder Róbert öttagú zenekarának kíséretében néptáncegyüttesek lépnek fel külön a Borkatakomba számára kialakított koreográfiával. A teremben akár 130-an is elférnek, így kiváló helyszín nagyobb szabású rendezvények, lakodalmak lebonyolítására is.
Borkatakomba Étterem
- Cím: 1222 Budapest, Nagytétényi út 64.
- Telefon: 424-79-55, 227-00-70
- Weboldal
Trattoria Toscana Étterem
A toszkán konyha eredete mintegy 3000 évre nyúlik vissza, így több nép és kultúra ízei és hozzávalói keverednek benne. A konyhaművészet ízvilága a Kis-Ázsiából toszkán területre vándorolt etruszkoktól kezdve a későbbi Római Birodalmon át egészen a germán népek betöréséig folyamatosan alakult és bővült, egészen addig, amíg a mai kulináris különlegességnek számító formáját el nem nyerte.
Az ételek mind első osztályúak, az ételválaszték felöleli az egész toszkán ízpalettát, a legegyszerűbb ételektől egészen a különleges tengeri herkentyűs finomságokig. A hozzávalók mind frissek és kiváló minőségűek. Az étterem főszakácsa, Ignazio Mondin 30 éves pályafutása alatt több országban is dolgozott főszakácsként. Az étterem hangulata családias, romantikus, híven tükrözi az olasz temperamentumot, mégis kitűnő helyszínt biztosít mind a kétszemélyes, meghitt vacsoráknak, mind pedig az üzleti találkozóknak. Nyáron pedig kis teraszról gyönyörködhetsz a város budai oldalának szépségében.
Az étterem különlegessége, hogy a kitűnő ételek mellett kitűnő borok közül is válogathatsz. Mind fehér-, mind vörösborból nagy kínálattal rendelkezik, és akár az ételek, a borok is elsősorban eredeti olasz termékek.
Trattoria Toscana Étterem
- Cím: V. kerület, Belgrád rakpart 13.
- Telefon: 327-00-45, 327-00-46
- Weboldal