Bor – minőség - verseny
A magyarországi borászoknak minőségi bort kell termelniük, mert az olcsó importtal nem tudnak versenyre kelni. A hazai borok a jelenlegi versenyben csak a minőségi kategóriában állhatják meg a helyüket a világpiacon - mondta Gráf József agrárminiszter Egerben, a X. Szőlészeti és Borászati Konferencia első napján.Az unió borreformja - többek között előírja az eredet meghatározását és a földrajzi árujelzők használatát - segít, hogy minőségi borokkal a magyar termelők is állják a versenyt. A hazai borok ugyanis az olcsó asztali kategóriában nem tudnak versenyezni az import termékekkel. Ma ugyanis a lecsökkent szállítási költségek révén a chilei vagy éppen az ausztrál borok olcsóbbak a nagy távolság ellenére is. Ezek költsége literenként harminc eurócent, ami egyebek között adódik a másféle telepítési szerkezetből, az eltérő technológiából. Ezért a magyar termelőknek inkább a minőségi borok előállítására kell törekedniük, ebben a kategóriában van leginkább lehetőségük a kitörésre. Az asztali borok között is inkább a közepestől jobb minőségű és drágább termékekkel van keresnivalójuk a hazai borászoknak. A tömegtermék kategóriában a versenyképességet a tranzitköltségek csökkenése mellett az is rontja, hogy a hazai 80 ezer hektáros termőterület az évi, mintegy 3,5 millió hektoliteres termelésével csak egy nagyobb francia borvidék méreteinek felel meg. A 7-800 ezer hektóliternyi exportunkkal az uniós piacon sem számítunk meghatározó tényezőnek – mondta a miniszter. Az eredetvédelmi oltalommal kapcsolatban Gráf József arról is szólt, hogy augusztus elsejétől hatályba lépnek az új eredetvédelmi előírások, addig a borászoknak le kell írniuk minden egyes fajta jellemzőit, amelyen aztán legközelebb öt év múlva lehet változtatni. A szabályozás az Egri Borvidéket módfelett érinti, hiszen az Egri Bikavér, vagy a Debrői Hárslevelű elválaszthatatlan ettől a vidéktől, és ezek a borok a többitől eltérő jellemzőikkel tudnak piacot szerezni maguknak. Gráf József elmondta: Magyarország eredményesen tudott tárgyalni az Európai Unió borreformjának megfogalmazása során. Ennek eredménye például az, hogy számos régi tagállamhoz képest nagyobb hektáronkénti támogatáshoz jut az ágazat Magyarországon. A másik igen fontos eredmény, hogy úgynevezett nemzeti borítékot képezhetünk, amelynek keretében a saját karakterünknek és céljainknak megfelelően oszthatjuk el a kivágási, illetve telepítési támogatásokat. Az ágazatot segíti az a kormányzati intézkedés is, miszerint a körülbelül 1,5 milliárd forint forgalomba hozatali járulékot nem kell adóként befizetni a borászatoknak, hanem mintegy kétharmadát promócióra, a piaci pozíciók erősítésére fordíthatja a szakma – mondta a miniszter hozzátéve, hogy mintegy félmilliárd forint jut az ellenőrzések hatékonyságának a növelésére. A konferencián január 24-ig számos ismert hazai és külföldi oktató és kutató tart előadást szőlészeti-borászati és marketing témákban. Az előadásokat szakmai bemutatók egészítik ki, míg az esti programok között az észak-magyarországi borvidékek meghatározó borászatainak bemutatkozása is szerepel. |