Ha valaki merlot-t rendel, felállok és kimegyek!
Milyen a jó bor az ünnepi ebédhez?
Borászunk rögtön rácáfolt arra a tévhitre, hogy fehér húsokhoz fehér bor illik. A gazdag, laktató, hagymás, paprikás magyar halászléhez - akár bajai, akár más stílusú– testes, nem túl tanninos borokat ajánlott, mint például a kadarka és az oportó. Ez utóbbit nagyobb sikerrel találjuk meg, ha portugieser néven keressük.
Rántott hal esetében savhangsúlyosabb rosét és fehérbort javasolt szakértőnk, de ettől eltérő véleményekkel is találkozhatunk. A zsírosabb sült halak, frissensültek egész jól megbirkózhatnak a vörösborral, ha valakinek inkább ehhez van kedve, sőt, egyes szakirodalmak szerint a tonhal és a lazac is könnyen csúszik mondjuk egy közepesen testes pinot noirral. Ha a fehér borra szavazunk, gazdagabb halételekhez jól passzolhat egy testesebb fajta, mondjuk chardonnay. Aki azonban az ünnepek alatt is tartani szeretné a súlyát (ki nem, de legtöbbször csak fogadkozunk!), és a zsírszegényebb, roston sült falatok után nyúl, akkor érdemes hozzá kipróbálni egy friss, üde fehérbort (például sauvignon blanc-t). Vagyis kísérletezni lehet és érdemes!
Ha angolszász mintára pulyka van feltálalva, a halászléhez ajánlott borokból is választhatunk kísérőt. Itt sem kell ragaszkodni a „fehér bor-fehér hús” sémájához, elkészítési módtól függően egy nem túl nagy testű, félszáraz, félédes vörösbor is jó választás lehet, de ugyanez érvényes a fehérre is. Ha gyümölcsösen készítjük el a húst, természetesen jobban esik az édesebb bor.
Szintén választhatunk bort a desszerthez, még akár a bejglihez is jóleshet, ha figyelünk a párosításra. Tokaji borászunk szerint a dióshoz szinte bármelyik édes bor jól csúszik, a mákos töltelék esetében azonban érdemesebb egy idősebb, hordós érlelésű, kissé savasabb fajtát inni.
Ahhoz azonban, hogy beszélgetés közben borozzunk, nem feltétlenül szükséges enni is közben. Éhgyomorra persze nem ajánljuk, de mondjuk az ünnepi menü „fáradalmait” érdemes kipihenni egy magában is fogyasztható borral. Ilyenek a desszert helyett is fogyasztható, laktató édesborok, de aki a száraz borokat szereti, megpróbálkozhat a már említett oportóval, vagy a cabernet sauvignonnal vagy merlot-val.
„Ha valaki merlot-t rendel, felállok és kimegyek!”-fenyegetőzik a Kerülőutak című film főhőse. Borválasztáskor azonban felesleges ennyire rugalmatlannak lenni. Igyuk azt, ami jól esik, legyen az vörös, fehér, vagy rosé! Együnk hozzá jókat, beszélgessünk nagyokat! Talán sikerül valamit bepótolni az éves hátralékból…
forrásom a http://www.168ora.hu/cikk.php?cikk=28506