Csokoládé és bor?
Rossz hírrel szolgálunk azoknak, akik azt hiszik, hogy a desszertborokat - amelyeket a britek puding boroknak hívnak - bármilyen desszertfajtához választhatják. Nem illenek minden desszerthez, főleg nem a csokoládépudinghoz.
Valójában a csokoládé elrontja még a legjobb és legdrágább desszertborok ízét is, mivel - a tojáshoz hasonlóan - bevonja a szájnyálkahártyát és teljesen elárasztja az ízlelőbimbókat. Csupán a bor savasságát fogjuk érzékelni és az ital egy kellemetlen utóízt fog hagyni maga után.
Vannak olyan desszertborok, amelyek gyümölccsel vagy sajttal, mások pedig édes süteményekkel vagy pudingokkal fogyasztva kellemesek. Ami a csokoládépudingot illeti, valamilyen édes vörös ital lehet jó választás, valószínűleg nincs jobb, mint egy érett portói, vagy egy gyümölcsös ízű muskotályos óbor. Ezek a borok azért megfelelőek, mert nemcsak édesek, hanem elég magas az alkoholtartalmuk is. Egy édes, szirupos sherry szintén megteszi a kellő hatást. A vörösborok közül csak a nem túl tanninos, magas alkoholtartalmú fajták lehetnek megfelelőek. Ugyanezek a borok jól illenek a nehezebb desszertekhez is, például a tömény mousses-okhoz vagy süteményekhez is.
Végül pedig egy recept: Fagyasztott bogyós gyümölcsöket kissé engedjünk fel, majd öntsünk a tetejükre forró fehér csokoládészószt. Fontos tudnunk, hogy a bogyós gyümölcsök növelik a savasságot és a savasság mértékétől függően választhatunk hozzájuk illő bort. A sötétebb bogyók töményebbek, ezek jól illenek például egy édes, 20 éves portóihoz.
Ugyanez az ital jó választás a tejcsokoládéhoz is. A keserű csokoládékhoz sherry, a fehér csokoládékhoz pedig édes fehérbor illik leginkább.
forrásom a http://szeged.hir6.hu/cikk/24868/081206_csokolade_es_bor