A hölgy, aki csukott szemmel is megismeri a magyar borokat
Tizenkét napig hazánkban forgat a magyar borokról a Travel Channel televízió ismert műsorvezetője, Isabelle Legeron. A korábban borbírálóként dolgozó hölgy hosszabb interjút adott a Borsnak. Nemcsak azt mondta el, hogy mely fajtákkal léphetünk ki bátran a nemzetközi piacra is, hanem azt is elárulta: közel hatszáz palackos gyűjteményébe most már magyar borok is kerülnek. A hazánkról szóló rész jövő januárban kerül adásba.
A Magyar Bormarketing Kht. meghívására érkezett hazánkba és a termelők jóvoltából mintegy száz bort kóstolhatott meg. Van már kedvence?
- Leginkább a Somló-hegyről, Tokajból és Egerből származó minták tetszettek.
Isabelle Legeronnak Londonban és Párizsban is van pincéje.
Fotó: Isza Ferenc
- Két éve foglalkozik műsorában borokkal, ezalatt több ezer fajtát kóstolt meg. Csukott szemmel is felismerné a magyar szőlő levét?
- Az olyan jellegzetes fajtákat biztosan, mint a Furmint, a Hárslevelű, vagy a Csókaszőlő.
- Külső szemlélőként mennyire tartja nemzetközi szinten versenyképesnek a borainkat?
- Édes borokban a Tokajit feltétlenül, ám én az egyedülálló magyar fajtákat is kiemelném. Magyarország kis ország, véleményem szerint nem külön régiókként, hanem egyben kéne hírnevet szerezni a boroknak.
- Vörös, vagy fehér fajtákkal lehetünk inkább sikeresek?
- A fehérek erősebbek, de Egerben például csodálatos ízvilágú tételeket kóstoltam. A Bikavér megítélése sajnos nagyon rossz, mert korábban silány borok kerültek piacra ezen a néven, ám ma már méltatlanul mellőzöttek.
- Ön franciaként gondolom saját országa boraiból válogat a legszívesebben.
- Nem mondom, a Rhone–vidék borainak (Dél-kelet Franciaország) és a Shiraz fajtának nagy rajongója vagyok, de a londoni és párizsi pincémben közel hatszáz palack bort őrzök, köztük szlovén és libanoniakat is. Engem csak az érdekel, hogy ami a palackban van, azon érződjön, hogy honnan érkezett. Azért szeretem ezt a szakmát, mert minden nap új borokat fedezhetek fel.
- Bővül a gyűjtemény magyar nedűvel is?
- Gondolatban már el is kezdem összeállítani. Néhány palackkal biztosan hazaviszek.
- Visszajön még hozzánk?
- Feltétlenül. Most elég feszített tempóban dolgozunk, de ez olyan csodálatos ország, hogy szeretném egy kicsit jobban megismerni.
Hofmeister Zoltán a http://www.borsonline.hu/news.php?hid=13792 -ről