Melegre és napsütésre várnak a borászok
A tokaji szőlő aszúsodásának jót tehet a jelenlegi, csapadékos időjárás, bár az olyan korán érő fajtáknál, mint a sárga muskotály, a sok eső rothadási folyamatot indíthat el - mondta az InfoRádiónak Mészáros László borász. Gere Attila villányi borász nagyszerű termésre számít, és abban bízik, hogy mostantól száraz, napsütéses lesz az ősz.
z utóbbi hetek meleg időjárása nagyon jót tett a szőlőnek, így a mostani eső, ha nem hull sokáig, az olyan fajtáknak - a furmintnak és a hárslevelűnek - amelyekből aszú készül majd, ideális - mondta az InfoRádiónak Mészáros László borász. A Disznókő birtok igazgatója hozzátette: a furmint későn érő fajta, ezt október elejéig egyébként sem kezdenék szüretelni.
Azoknak a borászoknak, akik a korán érő fajtákból, főleg a sárga muskotályból szeretnének száraz bort készíteni, nem jön jól az eső, mert beindítja a rothadási folyamatot - magyarázta Mészáros László.
Korai arról beszélni, hogy idén milyen minőségű borok készülnek majd Tokaj-Hegyalján. Még lehetünk optimisták, a szőlő szép, egy-két lisztharmat sújtotta területet kivéve - mondta a borász.
A szőlőszemeknek már érettnek kell lenniük, mire megjelenik rajtuk az aszúsodást okozó penészgomba, a botrytis, aminek fejlődéséhez kell egy kis csapadék. A tokaji termelők számára ideális lenne, ha a hét végére elállna az eső, és melegebb, száraz időjárás váltaná a csapadékost - fűzte hozzá a Disznókő birtok igazgatója.
Villányban a napot várják
Ha tovább tart a csapadékos időjárás, megjelenik a botrytis Villányban is, pedig a penészgomba ellensége a kékszőlőnek - mondta az InfoRádiónak Gere Attila borász. A villányi gazdák a legjobban annak örülnének, ha kellemes, száraz napsütéses lenne az ősz.
Az eddig leszüretelt szőlő - a termés fele - fantasztikus minőségű, ha nem esik az eső, szenzációs termés lesz idén is - jegyezte meg.
Az egyes pincészetek más-más időpontban végeznek a szürettel, hogy mikor, az a feldolgozóakapacitás kérdése - mondta Gere Attila, aki szerint Villányban október közepére végeznek a betakarítással.
Szekszárdon is jó lehet a termés
Egy hónapon belül befejeződhet a szüret a szekszárdi borvidéken. Megvan az esély a jó minőségű borra, ám ehhez az kell, hogy a jelenlegi, csapadékos időjárás ne húzódjon sokáig - mondta az InfoRádiónak a Takler Pincészet tulajdonosa.
Takler András hozzátette: sok nagy felvásárló a csőd szélén van, ráadásul nagy a magyar borkészlet, a gazdasági recesszió pedig kihat a piacra is. Emiatt a tavalyelőtti felvásárlási árak az érvényesek, ezek azonban sok termelő önköltségét sem fedezik.
A borász szerint a minőségi magyar bornak van csak jövője, az olcsó "tömegborral" kizárólag ez tudja felvenni a harcot.
Szőlő a határon túlra
Jó évjáratot várnak az idei szőlőterméstől a soproni borászok, ám a nyár eleji csapadékos időjárás miatt 10-20 százalékkal kevesebb szőlő termett - mondta az InfoRádiónak a Weininger Pincészet pincemestere. Varga Tamás hozzátette: a gyenge minőségű szőlők felvásárlási ára biztosan alacsony lesz.
Egy tárcaközi egyezmény alapján hamarosan Ausztriában is feldolgozható lesz a soproni vidékről származó szőlő. Ezzel kapcsolatban a borász elmondta: sok termelőnek lehetősége nyílik arra, hogy ott dolgoztassa fel termését, de ezzel csak kiáramlik a pénz az országból.