Az előző részben az újzélandi borkészités kezdetleges időszakába tekinthettünk be. innen tovább már eléggé felgyorsulnak a dolgok.
Első lépések
Az első igazi bortöltöde Montana nevet viseli, és Marlborough környékén kezdett müködni. Alapitója egy horvát bevándorló - akit Ivan Yukich-nak hivtak, 1934-ben ültette az első szőlő ültetvényeket, az első bort 1940-ben adta el, majd pedig 1960-ban már 10 hektár nagyságú szőlőssel gazdálkodott csaaládjával egyetemben, a 70-es években pedig tovább terjeszkedtek Gisborne, Blenheim környékére is. 1980-ban adták el az első exportra küldött palack bort. Montana jelenleg is Új Zéland legnagyobb bortermelő társasága, 5 bortöltödével az ország területén, amely az újzélandi tőzsdén is jegyezve van, 2005-ben a Montana társaság más cégnek való eladásával a Pernod-Ricard NZ nevet vette fel.
Két kategória szerint osztályozták a borokat, egyrészt ugye éves termelés szerint, másrészt pedig a szőlő tipusok szerint (ausztrál stilus). Az első nagyon jó minőségü Sauvignon-Blanc tipusú bor termelésre 1977-ben került sor. Ugyanazon évben több más jó minőségü bort sikerült előállitani, mint Muller Thurgau, Riesling és Pinotage. Ezen nagyszerü borok sikere, valamint a korábbi Cabernet-Sauvignon bor sikere hozta el a massziv befektetés pillanatát a bor iparba, több hektár beültetését szőlő ültetvényekkel, megnövekedett telekárakat, és kiwi büszkeséget a sikerre.
Sauvignon-Blanc áttörés
Új Zéland ma is, a legtöbb borkritikus értékelése szerint - bizonyitottan a legjobb minőségü Sauvignon-Blanc borok hazája. Még a francia boroknál is jobb minőségü. Az egyik hires borkritikus jellemzése ez volt az újzélandi borról: “Új Zéland Sauvignon-Blanc borra olyan mint az a gyermek, amelyik mindkét szülő tulajdonságait örökli -egyrészt exotikus aromákat amelyek fellelhetők bizonyos Sauvignon-Blanc borokban az új világban, mésrészt csipőssége és megragadó ize amely olyan régi világi Sauvignon-Blanc borban található fel, mint például a Sancerre bor a Loire völgyéből” Borkedvelők részére közhasznú információ - A Sauvignon-Blanc köztudottan száraz édes bor, édestestvére a Sauvignon Rosénak (piros testvér), kitünően társul hal készitményekkel, sajttal, nem utolsósorban azon kevés borok egyike amelyik ugyanigy szuperül társul a sushival.
Éghajlat és termőföld
Új Zéland szőlőültevényei 36° fok északon(Northland területe) és 45° fok délen (Közép-Otago) meridiáni vonalak között találhatók. A bortermelő vidékek nagyjából a folyók völgyeiben találhatók (Hawke’s Bay, Martinborough, Nelson, Wairau és Awatere völgyek - Marlborough, és Canterbury) pár kivétellel (Waiheke Island, Kawarau Gorge területe Közép Otagoban). A folyók iszapot raknak le völgyeikben - és ez jótékony hatással van a szőlőtermesztésre.
Egy másik termőtalaj tipus Waipara környékén található, Canterbury tartományban, a déli szigeten, ahol mélyebben mészkő található. A szőlő termesztők ide Pinot Noir tipusú szőlőt ültettek, tudván azt francia tapasztalatból, hogy ez a szőlő tipus nagyon jó barát a meszes tipusú talajjal.
Új Zéland éghajlata tengeri éghajlat, amely nagyjából hüvösebb nyarakat és enyhébb teleket eredményez, mint amilyenek Európában vagy Amerikában fellelhetők. Ez azt is jelenti, hogy Új Zéland bortermő vidékei igy hüvösebb nyári éjszakákkal találkozhatnak, napközbeni jó felmelegedéssel, amelyek által a gyümölcsnek nagy a sav tartalma.
Új Zélandon termesztett bortipusok
Piros és Bordeaux választék - Új Zéland piros borai változatosak, úgy mint: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot és Malbec, vagy Pinot Noir. Nemrégiben Hawke`s Bay környékén teljesen új tipusú borokat kezdtek előállitani mint Tempranillo, Montepulciano és Sangiovese.
Fehér Borok: Fehér borokban természetesen a Chardonnay valamint a siker bor a Sauvignon-Blanc termesztése dominál, de előállitanak más fehér borokat is mint: Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Chenin Blanc,Pinot Blanc, Müller-Thurgau vagy Viognier. Rieslinget például leginkább Marlbororugh környékén és délen készitenek. Ugyanezen helyeken Pinot Gris borok előállitása is folyik.
Ami a jövő tendenciákat illeti, természetesen a sikeres Sauvignon Blanc, Chardonnay és a későbbi Pinot Noir szőlőültetvények lesznek a leginkább elterjedettek, pontosan a bevált sikerük miatt.
Pezsgő
Nagyon jó minőségü, sajátos eredeti módszer szerint előállitott pezsgőkkel büszkélkedhet az ország. Tipikusan ugyancsak Marlborough vidéke volt az újzélandi pezsgők hazája, ahol ma is nagy választékban kiváló minőségü pezsgőket készitenek. Mindez befektetéseket eredményezett nemcsak az eredeti bor vonalon, hanem a pezsgő előállitási iparban is. Hires marlbourghi (újzélandi) pezsgők: Pelorous, vagy a hirneves Montana/Pernod Ricard márka a Lindauer pezsgő.
Folytatás következik…