Sopron: alapanyag van, csak szeszfőzde nincs a környéken
Egyetlen szeszfőzde sincs Sopronban és környékén, ahol legálisan pálinkát főzethetnének a régió gyümölcsöseinek gazdái. Nagycenken és Kapuváron volt bérfőzés, utóbbi üzem azonban jelenleg áll, a nagycenki pedig átalakítása után nem vállal bérfőzést.
Bár a szezon még csak most kezdődik, az időjárás miatt korábban érik a gyümölcs. Már hullik a korai szilva, az alma, érik a barack - írja a Kisalföld.
Kiváló pálinka-alapanyagok, de a pénzügyőrség nyilvántartása szerint a tágabb régióban is csak Nyúlon, Győrújbaráton és a Kőszeg melletti Velemben fogadnak főzésre gyümölcsöt.
A pálinka jövedéki termék, illegális előállítása szigorúan tilos, törvénybe ütköző, akkor is, ha csak saját használatra főzik és a szomszédot sem kínálják belőle.