Jó volt az idei gyümölcstermés, már leérett a meggy, a cseresznye, a sárgabarack, gyűlik a cefre az edényekben. Augusztusban a megye 24 szeszfőzdéjében megkezdődik a szezon. írta: Mauthner Ilona
A jó minőségű pálinka feltétele a jó alapanyag. Ehhez azonban szorgos kezekre van szükség, akik összeszedik a lehullott gyümölcsöt. Évekkel ezelőtt az emberekben is nagyobb volt a hajlandóság arra, hogy a gyümölcsöt összegyűjtsék, a törkölyt megbecsüljék, így nem hagytak veszendőbe menni semmit. Hogy ez megváltozott az elmúlt években, abban nyilván az is szerepet játszott, hogy többször is emelkedett mind a főzetés, mind a szeszadó mértéke. A megye egyik legnagyobb szeszfőzdéjét Savanya Géza irányítja a decsi szőlőhegyen, illetve a sióagárdi Leányvárban. Az 1986-ban megnyitott főzdéjében három éve kereskedelmi tevékenységre is megkapta az engedélyt, így a bérfőzetés mellett maga is vásárol fel alapanyagot, cefrét, törkölyt és az általa elkészített pálinkát palackozza, majd árusítja. Idén augusztus végére tervezi a szezon indítását. A nyitás előtt 8-10 nappal írásban kéri majd a vámosokat, hogy helyezzék üzembe a szeszfőzdét, ez ugyanis a rend. Szerinte a tavalyinál több lesz a gyümölcscefre, de gyengébb a cukortartalom. Az idén nem emelnek árat, így marad a tavalyi 1150 forint literenként adóval együtt. A piacon egyébként nagy a mozgolódás, zárnak be főzdéket, majd mások újakat nyitnak. A megyében 24 üzem rendelkezik bérfőzetési engedéllyel. Ebből négy végez kereskedelmi főzést is. Bérfőzetésnél a behozott cefréből készítenek pálinkát családi fogyasztásra, melyre nem kerül zárjegy, kereskedelmi főzésnél pedig a szeszfőzde saját termelésben, vagy vásárolt alapanyag alapján keletkezett cefrét dolgoz fel, kereskedelmi célzattal. Ez a pálinka csak zárjeggyel kerülhet forgalomba. A kölesdi Berényi István 15 éve főz a gazdálkodók által beszállított cefréből pálinkát. Reméli az idei is jól sikerül, bár a szőlőről nincsenek jó hírek a lisztharmatfertőzés miatt. Pedig nála a bérfőzetés kétharmadát a törköly teszi ki. Árat ő sem emelt, maradt az 1100 forint literenként, pedig az energiaköltség alaposan megterheli a tevékenységüket. Terveik szerint hamarosan olyan technológiára állnak át, mely az energiát a szőlőtörköly elégetéséből nyerné. A szőlőmagolaj előállítása során, melyre vállalkoztak, keletkezett törköllyel fűtenék a tartályokat. Kölesden augusztus 15-én indítják a szezont. A pénzügyőrök folyamatosan ellenőrzik a szeszfőzdéket, és azok nyilvántartását. Felhívják a bérfőzetők figyelmét arra, mielőtt a cefrét elviszik a pálinkafőzőkbe, otthon nézzék meg, az év elején mennyi pálinkát főzettek. Nyáron ellenőrizték a szeszfőzdék nyilvántartását, és több Tolna megyei gazdálkodót is megbüntettek, akik arra hivatkoztak, hogy tavalyi cefrét főzettek ki, csak erre januárban került sor. Volt olyan is, aki elfelejtette, hogy Baranyában és Tolna megyében is főzetett, és a kettő együtt több volt 86 (ötvenfokos pálinkával számolva) liternél, de több adót nem fizetett. A büntetést viszont már nem lehetett megúszni.
Idén nem drágult a bérfőzetés adója
Dr. Papp Csanád, a Szekszárdi Fővámhivatal parancsnoka elmondta, az idén nem változott a bérfőzetett pálinka adója. Jelenleg a szeszadó ötvenfokos pálinkánál literenként 590 forint. Évente háztartásonként - és nem személyenként, mint korábban - maximum nyolcvanhat literre jár kedvezményes adó, aki ennél többet főzet ki, annak 86 liter felett 1180 forint adót kell fizetnie literenként.
Az osztrákoknál több a szeszfőzde
Hazánkban jelenleg 630 bejelentett pálinkafőző működik. Hogy ez sok vagy kevés? A jelenlegi megrendelési kedvhez képest elegendő, de például a szomszédos Ausztriában közel százszor több, mintegy 60 ezer szeszfőzdét üzemeltetnek. A gazdák a sógoroknál sokkal több pálinkát főzethetnek ki kedvezményes adóval, akár saját gazdaságukban is. forrásom a http://www.tolnainepujsag.hu/index.php?apps=cikk&d=2008-08-04&r=1&c=689619 |