A műnyelv lekörözheti az emberi "alkatrészt" -
Borkóstolásra remek eszköz
Cecilia Jiménez-Jorquera egyszerűen ET-nek (Electronic Tongue) szólítja az általa és munkatársai által kifejlesztett különleges szerkezetet. A barcelonai mikroelektronikai intézet munkatársa vezetésével kifejlesztett műnyelv tesztjének eredményeiről a
jóvoltából
.
Eszerint a műnyelv gyors, rendkívül érzékeny és tanítható, ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően pedig akár át is veheti a borkóstolók szerepét. A mesterséges szerv nem csak pontosan tudja kategorizálni az alapvető ízeket (édes, sós, savanyú, keserű), de kifinomult azonosításra is képes. Meg tudja határozni például, milyen szőlőfajtából készült a bor és melyik pincészetből származik. Jiménez-Jorquera szerint ET hatékonyan szűri ki a bor évjáratával és származásával kapcsolatos csalásokat.
forrásom a http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=234502