Világhírű lett az első hazai wellness bor
A reneszánszát éli Magyarországon a borászat. Mivel átalakulóban vannak a fogyasztási szokások, a kisebb borászatok is egyre nagyobb szerephez jutnak. Beigazolódni látszik a mondás: Ahány pince, annyi bor!
Minden borász egyéni ízekkel, látványos külsővel és valódi tartalommal igyekszik megtölteni világpiacra szánt palackjait. A szakma felkapta a fejét, amikor híre ment, hogy Franciaországban világújdonságként debütált Katona Ferenc wellness bora. A különleges bor hatalmas siker a fogyasztók körében. Amikor egy tavaszi világversenyen minden létező aranyérmet és oklevelet is elhozott, már a világsajtó is felfigyelt a "csodaborra".
Ahány pince, annyi bor - Foto: STOP/BCSI
A wellness technológia lényege, hogy a bor felveszi a japánok által felfedezett, pi-technológiával előállított víz kristályszerkezetét. Ez a kémiai együttállás aztán minden, a borban található élvezeti anyagot magához köt. Az előállítás fontos eleme, hogy permetezéskor ne kerüljenek lebonthatatlan vegyi anyagok a növénybe. Katona úr is csak biológiailag tiszta anyagokat használ, melyek miután kifejtették hatásukat, lebomlanak a földben.
Katona Ferenc nagyon nehezen tudta átverekedni magát a bürokrácián. Amikor a szőlőművelés hagyományos technológiáját az újjal akarta felváltani, még pénzbüntetésre is kötelezte főnöke igaz, akkoriban egy idegen tulajdonú vállalatnál dolgozott. Pedig a szőlősorok már akkor is egyértelműen megmutatták, hogy az új módszerrel kezelt tőkék fürtjei nagyobbak és egészségesebbek, mint a vegyszerekkel permetezett régiek.
Egészségére! - Foto: STOP/BCSI
A szakember hitt az új technológiában, ezért saját vállalkozásba kezdett. Bérelt egy területet, ahol eleinte minden tőkét saját kezével művelt meg. Ekkor már sokan hittek a sikerben és mellé álltak. "Látványos volt, ahogy a betegségek elkerülték az ültetvényeket, a korábbi tíz - tizenkét permetezés helyett már elég volt ötször - hatszor védekezni a kártevők ellen. A fürtök egyre nagyobbak és édesebbek lettek"- mondta a merész újító.
A világhír és a szakmai elismerés mostanra elégtételt hozott. A méltán elismert speciális nedűt egyre többen keresik.
Mondhatjuk: Egy bor elindult meghódítani a világot!
Szerző: BCSI
|
egyéb írások a szerzőtőlSTOP a forrásom