Dúzsi Tamás, a rozékirály
Szemben a divattal |
Lehet, hogy csak belemagyarázás, de van olyan, hogy a bor kifejez valamit készítője alkatából. Vagy csak a személyes ismeretség és a bor iránti szenvedély kelti bennünk azt a képzetet, hogy van valami kézzel fogható kapcsolat kettejük között?
Dúzsi Tamásról közhelyszámba megy kijelenteni: szókimondó egyéniség. Egyenesen megmondja az ember szemébe a véleményét, nem kerülgeti a forró kását. Olyan direkt minden megnyilvánulása. Ha egyetlen jelzőt kéne találni a boraira, azt mondanánk, direktek. Egyenesek, szókimondóak.
Félreértés ne essék! Ez nem azt jelenti, hogy hiányoznak belőlük az árnyalatok. Nüánszok akadnak bennük. Aki keres, az talál is, ugyebár.
Szóval valami olyasmit jelent ez, hogy Dúzsi a boraiban a szőlő kierjesztett levének természetes, primér jegyeit igyekszik előtérbe tolni. Nincs make up, barrik-kozmetika, mert Dúzsi saját bevallása szerint ki nem állhatja, ha az égetett újhordó csiricsáré aromái eltakarják a lényeget.
Pontosan így fogalmaz: "Különböző méretű hordókkal dolgozom, 5-től a 20 hektóliteresig. A barrik nálam sosem első használatú hordót jelent, legalább hároméves hordókat használok, hogy ne a fa vegye át a vezető szerepet a bor íz- és illatvilágában. Csak egy leheletnyit engedek belőle szóhoz jutni."
Dúzsi kezdettől fogva kitartóan szembe ment a divattal. Stílusa inkább hagyományos, a hagyomány szónak amúgy is nagy jelentőséget tulajdonít.
De nemcsak borai stílusával követi a hagyományokat. Hogy a letűnt idők szellemét visszavarázsolja, a Kadarka utcában két tanyát (Szekszárdon a pincét tanyának nevezik) is kimenekített az enyészet karmaiból. Az eredeti formájukba visszaállított épületekben vendégek fogadására alkalmas borkóstoló található. Kóstolás közben megcsodálhatjuk a számos szőlőműveléssel kapcsolatos relikviát, amit Dúzsi a múlt és a szakma iránti szeretetből gyűjtöget, immár múzeumnyi méretekben.
Szekszárdon két pincét is kimenekített az enyészet karmaiból |
A családi vállalkozás egyébként a 90-es évek elején kezdte működését. Hírnevét az évről évre magas színvonalon produkált gyümölcsös, friss rozékkal alapozta meg. Dúzsi pillanatok alatt kiérdemelte a "Rozékirály" megtisztelő címet.