A legjobb kései szüretelésű borok
Az időjárás és a szőlő érése, főleg az utóbbi évek függvényében módosíthatják a szüreti nap kezdetét. Az aszúszemeket például soha nem egyszerre, hanem több szakaszban szedik, hiszen a fürtön belül található szemek nem egyszerre töppednek, és nem ugyanakkor botrytizálódnak.
A kései szüret, vagyis a "late harvest", ahogy a világban ezt a borkategóriát ismerik, Tokaj-Hegyalján az édes borok legszélesebb palettáját vonultatja fel. Hozzá kell tennünk, hogy az édesbor, mint kategória, csakis ebben a formában létezik.
Vagyis csak a mindenféle cukor hozzáadása nélkül készített, természetes maradékcukorral rendelkező borokat értékelhetjük valódi édesborként. A maradékcukor a borok egyik legfontosabb statisztikai adata: a borban maradó, ki nem erjedt cukortartalomra vonatkozik.
OLVASSA TOVÁBB >>>