Ágyas körtét választottak Magyarország legjobb pálinkájának
szerző: Sz. M.
A zsűri 688 hazai pálinkából választotta ki a 21 aranyérmes nedűt a gyulai kisüstifesztiválon, a díjakat szombaton adták át. Az aranyérmes italok közül társadalmi zsűri döntötte el, melyik idén az ország legjobb pálinkája.
Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó téma:
Képgaléria
A győztes a tiszaföldvári Szicsek Pálinkafőzde ágyas körtéje lett. Mivel a pálinka nevet csak a Magyarországon termett gyümölcsből, itthon készült párlatra lehet használni, tekinthetjük világbajnoknak is az ágyas körtét.
Szicsek János, a díjnyertes főzde tulajdonosa elmondta: a pálinka nem más, mint a főzőmester lelke. Meggyőződése, a pálinka néhány éven belül európai sikerital lesz. Ugyanígy vélekedett Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója, az ő cseresznyepálinkájukat Champion-díjjal ismerték el, vagyis a cseresznyék között ez bizonyult a legjobbnak. A békési cég is szinte erején felüli fejlesztéseket hajt végre, hogy nemzeti kincsünk elnyerje méltó helyét az italok között.
Pezsgő- és borrendi lovagok között vonultak át szombaton Gyula belvárosán a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai a várhoz, ahol a pálinkafesztivál zajlott. A színpompás menetben haladt Bencze József országos rendőrfőkapitány, valamint Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka is a pénzügyőr zenekar, majorettek és lovas huszárok kíséretében.
A pálinkalovaggá avatás előtt Bencze József elmondta: tíz évig volt a Vám és Pénzügyőrség rendészeti főigazgatója, és ebben a minőségében az ellenőrzés, az adóbeszedés határozta meg a pálinkához való viszonyát. Hangsúlyozta, a magyar csodát meg kell őrizni. Több pálinkát a lovagi cím miatt nem iszik, de annál többet dicséri majd a nedűt.
A várudvaron, a pálinkaverseny díjátadó ünnepsége előtt dr. Havassy Péter múzeumigazgató emlékeztette a népes hallgatóságot, hogy Harruckern János György 1731-ben hozta létre az első pálinkafőzdét a városban, a mai Gyulavári területén. Az idei versenyre a magyar pálinkák mellett a Vajdaságból, Erdélyből, Szlovákiából, Németországból is küldtek gyümölcspárlatokat.
A mostani rendezvény érdekessége az volt, hogy vezető gyümölcs-alapanyagul a meggy szolgált, de sokan készítettek italt erdei szamócából, áfonyából, berkenyéből, vadalmából is.
forralásom :-) a http://beol.hu/index.php?apps=cikk&cikk=138256