Hozzávalók négy személyre:
- 30 dkg darált sovány sertéshús
- 5 dkg nyers rizs
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dkg margarin
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika, só
A mártáshoz:
- 2 paradicsom
- 3 dl száraz/félszáraz vörösbor
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 dkg margarin
- 1 darabka zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- törött bors
Elkészítés: A rizst térfogatának megfelelő kétszeres mennyiségű vízben addig főzzük, amíg az összes levét beszívja. A darált húst összedolgozzuk a nyers tojásokkal, a nagyon finomra vágott hagymával, a margarinnal, a pirospaprikával, sóval, végül a majdnem puha rizst is hozzáadjuk. Ráöntünk pár evőkanál bort, majd addig gyúrjuk a masszát, amíg az összes levet felveszi és formázhatóvá válik. 15 percig hagyjuk állni. A mártáshoz a margarinon megpirítjuk a tisztított és finomra vágott (vagy megreszelt) zellert, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meghintjük a liszttel, és egy-két percig kevergetve pirítjuk.
Ezután felöntjük a borral és még 3 dl vízzel, simára keverjük, megsózzuk, borsozzuk, és beletesszük a paradicsomszeleteket is. A mártást kiforraljuk. Nedves tenyerünkben nyolc gombócot gömbölyítünk a húsos masszából, majd a mártásba egyenként beletesszük a gombócokat. Az edényt befedjük, kis lángon 30 percig pároljuk. A gombócokat időnként megforgatjuk. Ha a mártás idő előtt elfőne, forró vízzel apránként pótoljuk.
