Fortyogó titkok a pálinkafőzdében
– Több szempont alapján pontozunk – magyarázza. – Figyeljük a technológiai tisztaságot, amelyből kiderülhetnek a főzési hibák. Fontos az is, hogy milyen a gyümölcsjelleg, az íztisztaság, valamint a harmónia.
Természetesen a zsűritagok nem isszák meg a mintákat, hanem visszaköpik a pohárba. Ettől függetlenül a nyálkahártyán keresztül az alkohol egy része mégis felszívódik.
– A legutóbbi alkalommal az egyik zsűritag hozott magával szondát, amely még másnap is két ezreléket mutatott. Éppen ezért kétnaposak ezek az események, hogy ki tudjuk magunkat aludni.
Edit úgy látja, hogy lassan a nők is betörnek a pálinkazsűrizés területére, amely ma még elsősorban a férfiak szakmája. Férje, Attila szintén zsűritag, az előző versenyen kétszázhuszonnégy mintát vizsgált.
Alagsori szobából komplexum
Ahogy változott a profiljuk, és bővült a terméklistájuk, úgy terjeszkedett kis üzemük is. Az alagsor után megkapták a garázst, aztán a kert egy részét foglalták el. Mára egy kisebb komplexumban várják a pálinkaturizmus csoportjait, ahol évente huszonkétezer palack ágyas-, törköly- és gyümölcspálinkát készítenek.
Pálinka készítéséhez kizárólag hazánkban termett és termelt, nemes- és vadgyümölcs, szőlőtörköly és aszú szőlő törköly használható fel, amelyet aztán itthon cefréznek, párolnak, érlelnek és palackoznak. >>>
– Az ágyas pálinkák aszalt gyümölcsön érlelődnek, és ettől duplán gyümölcsös ízűek – mondja. – A nők elsősorban ezeket kedvelik, és az itallal való barátkozást is ezzel érdemes kezdeni. Az ágyas pálinkáinkkal értünk el először országos szakmai sikereket. A specialitásunk azonban a törkölypálinkák, amelyeket barrique hordókban érlelünk. 2004-ben mi készítettünk először az országban barrique érleléssel kékszőlőből törkölypálinkát. A kísérlet jól halad, azóta számos díjat nyertünk velük.
Két évvel ezelőtt Editék új főzőgépet vásároltak, amellyel különleges minőségű gyümölcspálinkát gyártanak. Igen kedveltek az őszibarack-, a meggy-, a málna-, az eper- vagy a piros vilmos-pálinkáik.
– A gyümölcsöket Tolna megyei termelőktől vásároljuk, mivel Harc, ahol élünk, is itt található. A férjem gyakran látogatja a termelőket, figyeli a fák metszését, rügyfakadását, és a szüretet is végigköveti. A gyümölcspucolásban sokan segítenek, én is beállok magozni, hámozni.
Szabadságukat is a gyümölcséréshez igazítják, bár tavaly úgy tűnt, hogy férje nem tud velük tartani, mert meg kell várnia, míg a sárgabarackot leszedik. Végül időben sikerült befejezni a munkát, de Attila addigra már beleélte magát, hogy motorral megy felesége után, aki az Ínyenc Klub buszos útjára indult Csehországba.
Az illat elárulja, lefőtt-e már az előpárlat. Az ugyanis nem kerülhet a palackba.
Mi szem szájnak ingere
– A klubtagokkal évente hat-hét alkalommal a törzshelyünkön vagy az ország más vidékén összejövünk, hogy a vezetőség által kitalált ötfogásos menüsort borral, pálinkával elfogyasszuk – meséli Edit. – A velünk tartó szakértők ilyenkor elmondják, hogy mit miért eszünk és iszunk, melyik ételhez melyik bor és pálinka illik. Idén elvégeztem egy sommelier-tanfolyamot, és azóta már én is elmondhattam, hogy az egyes fogásokhoz miért azt a pálinkát fogyasztjuk.
Edit sokat foglalkozik a gasztronómiával, még egy főzőklubnak is tagja, ahol kéthetente Kovács János szekszárdi mesterszakács irányításával három fogásból álló menüsort készítenek.
– Olyan különlegességeket főzünk, amelyeket magamtól nem tudnék kitalálni. Ezzel szoktam bővíteni az otthoni repertoáromat. Bár néha előfordul, hogy a családom megkér, még egyszer ezt ne készítsem el, de van olyan is, ami azóta a lányom kedvence lett.
A vasárnapi ebédeknél családja elismerése számít, míg pálinkáinál az eddig bezsebelt ötvenkét nemzetközi és hazai díj mellett a vevők véleménye a legfontosabb.
– Tavaly megismerkedtem Pesten egy házaspárral, akik leutaztak hozzánk Harcra, hogy a korábban kóstolt cserszegi törkölypálinkánkból vegyenek – emlékszik vissza Edit. – Ezek viszonylag drága, prémium termékek, amelyekből a férfi két palackkal vásárolt. Azt mondta, hogy egyet a karácsonyi asztalra szán, egyet pedig betesz a pálinkagyűjteményébe. Ilyenkor úgy érzem, hogy szakmai elismerés ide vagy oda, ezek a szavak érnek a legtöbbet nekünk.
forrásom a http://nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=36932&fr=hkland