Kiváló évjárat a 2007-es egri bor
Kiváló évjáratként jegyezhetik fel a 2007-ben leszüretelt szőlőből készült egri bort - tájékoztatott a földművelési tárca egri szőlészeti és borászati kutatóintézetének vezetője.
A leszüretelt szőlő mustfokra, a korábbi években mért értéket, fajtától függően 1-2 magyar mustfokkal meghaladja, ami kiugró eredmény - mondta Gál Lajos.
Az év elején, az országban pusztító tavaszi fagyok, illetve a jégverések miatt még szomorú évvel számoltak, de később "behozta magát" az időjárás - tette hozzá.
A forró nyár és a jókor jött esők nyomán nemcsak a minőséggel, hanem a termésmennyiségekkel is elégedettek lehetnek a szőlőtermelők. A 2006-os hektáronkénti 6 tonnával szemben 2007-ben 8 tonna szőlő is termett azokon a területeken, amelyeket nem pusztított fagy, vagy jégverés - hangsúlyozta az igazgató.
A minőségi termés növelte a felvásárlási árakat is, amelyek fajtától függően 20-40 százalékkal magasabbak voltak mint tavalyelőtt - mondta Gál Lajos.
Mindezt alátámasztja, hogy az elmúlt években regisztráltnál magasabb mennyiséget termeltek az borvidék gazdái a védett eredetű borok készítéséhez felhasználható szőlőkből.
Varsányi Lajos, az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke a számokat ismertetve korábban elmondta, hogy a Debrői Hárslevelű alapanyagából 12.242 mázsányit szüreteltek le az idén, Bikavérhez felhasználható szőlőkből 192.714 mázsát, az Egri Bikavér Superior, vagyis a "zászlósbor" elkészítését pedig 18.226 mázsányi szőlő teszi lehetővé.
Hozzátette, hogy az új eredetvédelmi szabályozás 2004-es életbe lépése óta egyre több védett eredetű bor kerül ki a borvidékről.
Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 3 év alatt 60 ezerről, 80 ezer hektoliterre, vagyis közel 50 százalékkal nőtt a forgalomba hozott különleges minőségű egri borok mennyisége - mondta az elnök.
STOP
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2008.01.10. 19:19
Kiváló évjárat a 2007-es egri bor
Címkék: eger bor egri bor évjárat
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr36292517
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.