A Pinot Noir egy új gyógyszer?
A borkészítés mellékterméke hatásosnak bizonyult
A pinot noir a gyógyszerek egy új generációjának lehetséges forrása, ugyanis a vörösbor készítéséhez használt szőlőben található vegyületek egy csoportja jelentősen csökkentheti a fogszuvasodást okozó baktériumokat.A Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben megjelent cikk azt állítja, hogy egy különleges polyfenol, mely nagy mennyiségben van jelen a préselés után hátramaradó erjesztett magokban és héjban, megakadályozza, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok kifejtsék károsító hatásukat.
A folyamat talán megoldást adhat az életveszélyes, szisztémás fertőzéseket okozó baktériumok gyengítésére is. Ami még jobb, az eredmények új elveket testesíthetnek meg a kórokozók elleni harcban: anélkül szüntetik meg a betegségeket okozó hatásukat, hogy elpusztítanák őket.
A jelenleg használatos antibiotikumok esetében gyakran a betegséget okozó baktériumok elpusztításával újabb kórokozók lépnek színre. Az antibiotikumok széles körű alkalmazása és a baktériumok szélsebes evolúciója miatt egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyógyszernek ellenálló fajták alakulnak ki és terjednek el.
Friss jelentésekből tudjuk, hogy egy bizonyos baktériumtörzs rezisztens lett mind a 18 gyermekkori fülfertőzésekre alkalmazott gyógyszerre, egy másik pedig több halálos áldozatot követel már, mint az AIDS. Az új kutatások arra irányulnak, hogy meggátolják a baktériumok kórokozó hatását, miközben a hasznos baktériumokat életben hagyják.
A szerző, Hyun Koo professzorsegéd szerint a kutatás tanulsága nem az, hogy a fogszuvasodás megelőzésére több bort kell innunk. Azon dolgoznak, hogy elkülönítsék a kulcsfontosságú összetevőket a borkészítés melléktermékei közül, melyek ártalmatlanítják a káros baktériumokat.
Amellett, hogy remény mutatkozik újabb gyógyszerek kifejlesztésére, a borkészítés melléktermékének felhasználása gazdasági hasznot is hozhat. A szőlő az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a földön. A termés 80 %-a végzi a boroshordókban. Az erejsztett melléktermék majdnem ugyanannyi polifenolt tartalmaz, mint az egész gyümölcs.
forrásom a ma.hu